14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialDe ce ne curăță americanii plajele

De ce ne curăță americanii plajele

Un număr de 132 de voluntari, majoritatea angajaţi ai Ambasadei SUA, și infanterişti ai Forţelor Terestre ale SUA de la Baza Mihail Kogălniceanu au strâns, sâmbătă, cinci tone de deşeuri de pe plaja din Năvodari. La acțiune a participat și însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, Dean Thompson, dar și voluntari constănțeni ai Let`s Do It România, care a organizat acțiunea. Deşi au avut parte de o vreme urâtă, cu vânt, ploaie şi temperaturi de aproximativ 10-12 grade, la ora 10.00 voluntarii s-au prezentat pe plaja de la Năvodari, aşa cum fusese stabilit de aproape o săptămână.

”Este important să înţelegem că ceva atât de simplu precum gunoiul de zi cu zi, pe care l-am arunca pe stradă sau pe plajă, are un uriaş impact, atât din punct de vedere al sănătăţii populaţiei, cât şi economic, pentru că descurajează turismul. Şi este ceva ce, evident, putem remedia. Astfel că mă bucur să mă aflu aici, alături de aproximativ 100 de voluntari, militari americani, cei de la Let’s Do It România, personal al ambasadei, şi aş încuraja tot mai mulţi români să ia parte la astfel de proiecte”, a afirmat Dean Thompson.

„Încercăm să transmitem un mesaj“

Acesta a afirmat că acțiunea de sâmbătă este și un mesaj pentru români. ”Este o plajă frumoasă şi o zonă de coastă minunată, dar, din păcate, observăm că este mai mult gunoi decât ne-ar plăcea să vedem. Prin acţiunea de astăzi încercăm să transmitem şi un mesaj, ca oamenii să fie mai receptivi la problemele de mediu provocate de gunoi şi poate ca în viitorul sezon să nu-l mai arunce pe plajă”, a mai spus însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti.

Au fost strânși în total 300 de saci de gunoi de câte 240 de litri fiecare.

În total, cinci tone de deșeuri. Voluntarii au avut la dispoziție un tractor cu remorcă, o wolă, o autoutilitară cu remorcă. Au fost igienizați doi kilometri de plajă.

Acţiunea de pe plaja de la Năvodari a fost organizată la o săptămână de la celebrarea Zilei Internaţionale de Curăţare a Plajelor, stabilită la 20 septembrie, fiind un avertisment cu privire la gunoaiele aruncate în mări şi oceane.

Potrivit însărcinatului cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, anul trecut, de Ziua Internaţională de Curăţare a Plajelor, în întreaga lume s-au strâns peste cinci milioane de tone de gunoaie.

Cele cinci tone de gunoaie colectate, sâmbătă, de pe plaja de la Năvodari au fost preluate de utilaje ale Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral şi au fost transportate la groapa de gunoi a Constanţei.

Aproape jumătate din plaje sunt pline de gunoaie

Săptămâna trecută, asociația Let’s Do It România a publicat raportul intermediar pe luna septembrie, care arată că aproximativ 40% din plajele de pe litoral au deșeuri în cantități considerabile. Cantităţile aproximative de deșeuri cumulate depășesc 80 de tone, spune Victor Maxim, coordonatorul asociației. Cea mai mare categorie de deșeuri, circa 35% din total, este reprezentată de ambalaje de tip PET, PVC, plastice. Urmează cea reprezentată de resturi de mobilier de plajă din lemn, PVC, metal (circa 30% din total).

Au strâns cinci tone de gunoaie. (surse foto: Facebook/ Let’s Do It România, US Embassy Bucharest)

Cele mai citite

Mihai Chirica, trimis în judecată de DIICOT! Ce acuzații i se aduc primarului municipiului Iași

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a fost trimis în judecată de DIICOT în dosarul „Veranda”, în legătură cu emiterea ilegală a unor autorizaţii de...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...
Ultima oră
Pe aceeași temă