9.8 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialDEZBATERE: 666 - ce înseamnă de fapt acest număr

DEZBATERE: 666 – ce înseamnă de fapt acest număr

Conspiraţie masonică, apocalipsă, semnul fiarei, întruparea anti-Hristului, simbol satanic, Diavol, influenţă extraterestră sau, pur şi simplu, isterie nefondată. Sunt câteva dintre elementele cu care numărul 666 a fost asociat de-a lungul timpului.

Poate cea mai aprinsă dezbatere din peisajul românesc, pe alocuri cu tente extremiste, a fost cea referitoare la introducerea paşaportului biometric, când cei mai evlavioşi dintre români au acuzat faptul că documentul ar fi urmat să conţină în codul de bare secvenţa de cifre 666. Autorităţile au infirmat, spunând că paşaportul nu va avea niciun cod de bare.

Romanialibera.ro vă prezintă însemnătatea numărului potrivit scrierilor biblice, dar şi a diverselor grupuri de opinie. Totodată, sunteţi invitaţi să vă expuneţi părerile referitoare la acest subiect, prin formularul de comentarii de la finalul articolului.

În cultura populară modernă, 666 este unul dintre simbolurile larg răspândite ale anti-Hristului, sau ale Diavolului. Numărul este un punct de referinţă atât pentru grupurile creştine apocaliptice dar, mult mai explicit, şi în subculturile anti-creştine.

Mulţi oameni iau atât de în serios această secvenţă de numere încât încearcă să evite orice se leagă de el. De altfel, teama de acest număr a primit şi o denumire proprie, provenită din limba greacă: hexakosioihexekontahexafobie, adică frica de numărul 666.

Unul dintre cele mai puternice curente de opinie împotriva numărului este cel care afirmă că marile puteri politice doresc să controleze, prin intermediul tehnologiei, întreaga umanitate. Argumentul tehnologiei, ca instrument de manipulare, este combătut de un preot ortodox.

Numărul fiarei” apare în Noul Testament (Apocalipsa 13:16-18). Sfântul Ioan Evanghelistul descrie criptic numărul 666 ca fiind „numărul numelui fiarei”. „Semnificaţia poate fi însă şi de ordin mai general”, afirmă preotul Eugen Tănăsescu, într-un articol de pe portalul crestinortodox.ro.

„Cifra 7 (simbolul perfecţiunii) minus 1 = simbolul imperfecţiunii, reprezentată de trei ori: 666; acest număr îl poate desemna pe omul total imperfect, pe cel care întruchipează tot ce este mai rău. Prin urmare, am înţelege că 666 este, de fapt, simbolul anti-Hristului, al celui ce se opune sau se împotriveşte, deliberat, lui Hristos.”, scrie preotul. El crede că „apostazia (renunţarea la o religie n.red.) nu poate fi decât voluntară, nicidecum indusă sau subînţelească, cum tragi-comic susţin acuzatorii tehnologiei.”

Cei care slujesc anti-Hristul, afirmă preotul Tănăsescu, fie îşi asumă ideologia anti-creştină, fie propovăduiesc şi lucrează la instaurarea anti-creştinismului.

Părerea (personală) a preotului Tănăsescu, nu este împărtăşită de mulţi reprezentanţi ai ortodoxiei române. Într-un comunicat din 2009 referitor la problema paşapoartelor biometrice, Patriarhia Română a cerut instituţiilor statului să ofere o alternativă la paşaportul biometric.

„Întrucât unele persoane au reticenţe faţă de paşapoartele biometrice, se va interveni pe lângă instituţiile Statului Român (Preşedinţie, Parlament, Guvern) cu solicitarea de a se adopta măsurile necesare pentru modificarea şi completarea legislaţiei în vigoare prin extinderea prevederilor referitoare la cazuri de urgenţă (paşaport temporar) şi la cazuri când, din motive de conştiinţă sau religioase, persoana nu doreşte paşaport electronic care include date biometrice.”

În plus, afirma Patriarhia, „văzând tulburarea provocată de opiniile confuze şi contradictorii cu privire la noile paşapoarte biometrice, Sfântul Sinod îndeamnă clerul, monahii şi credincioşii să rămână statornici în credinţa în Mântuitorul Iisus Hristos, Biruitorul iadului şi al morţii, să sporească în rugăciune şi fapte bune, vieţuind creştineşte în familie, mănăstire şi societate, fără a răspândi panică şi îngrijorare prin preocupare excesivă pentru lucruri trecătoare. Astfel, Dumnezeu ne va lumina, ne va apăra de tot răul şi ne va ajuta să săvârşim binele.”

Preotul Eugen Tănăsescu punctează clar problematica documentelor electronice, delimitând autoritatea divină de cele lumeşti: “ele conferă identitate în faţa unor autorităţi lumeşti, care nu trebuie confundate în niciun caz cu Autoritatea divină, care are alt mod de identificare de a noastră prin „numele scris în Ceruri” sau, dacă ne referim la Apocalipsă, prin „cei scrişi în Cartea vieţii Mielului” (Apoc 21, 27).

Acesta afirmă că “strădania creştinului nu constă în fuga de anti-Hrist […] Dimpotrivă, strădania creştinului este aceea de a dobândi „pecetea lui Dumnezeu”, pe care, metaforic, îndraznesc a o asemăna unui 999, deoarece 9 este simbolul numeric al îngerilor care slujesc lui Dumnezeu şi Îl laudă neîncetat, destin pe care creştinul îl are întipărit în fiinţa Sa încă de la Sfântul Botez.”

Cetăţenii de rând se împart în sceptici şi cei care urmează sfaturile unor duhovnici

Forumurile care abordează această temă sunt populate cu păreri extrem de variate: de la cei care spun că însemnătatea numărului este la fel de reală ca Zâna Măseluţă, până la cei care susţin că este mâna lui Dumnezeu care încearcă să ne ţină departe de tentaţii. „Adevărul este că e o mare porcărie, şi marea majoritate a chestiilor legate de religie, sunt, de fapt, legate de politică”, susţine un internaut pe unul dintre forumurile dedicate acestui subiect. Un alt forumist se situează la polul opus „La voi nici dacă vine Dumnezeu pe Pământ nu credeţi?”

666, atentat extraterestru?

Dincolo de abordarea strict religioasă, există şi una mai tehnică, extrem de tehnică chiar. Medicul anestezist Toni Victor Moldovan, pasionat de decodarea unor texte vechi, conferă o însemnătate cu totul diferită, dar nu mai puţin controversată, numărului 666. El asociază numărul cu structura ADN a omului. Cercetările sale au fost cuprinse, de altfel, într-o carte dedicată subiectului „ Programul Terra – Un atentat extraterestru asupra omenirii” (Editura Conexiuni, 1999).

„Codul 666 este “număr de om”, oricare ar fi el, însă, compatibil genetic cu creatorii programelor de inginerie genetică din afara spaţiului evreu. Reprezintă o structură genetică cunoscută de mii de ani, din momentul scindării evoluţiei genetice programelor de inginerie genetică, respectiv a conflictului dintre aşa-zişii Dumnezeu şi Satana.”, afirmă Moldovan pe site-ul miracol.ro.

Răspunsul la întrebarea „ce înseamă 666?” este ascuns în cele 23 de volume ale Zohar (fundamentul curentului mistic evreiesc Kabbalah), potrivit cercetătorului.

„ Toate mărcile genetice cu valoare numerică egală sau mai mare de 666 reprezintă din punctul de vedere al supercivilizaţiei extraterestre a programatorilor evreilor „numărul fiarei, care este „număr de om”.” Altfel spus, 666 este o marcă genetică ce diferenţiază oamenii. Moldovan susţine că numărul a fost prezent şi în civilizaţia geto-dacică. „În multe locuri ale teritoriului geto-dacic apare inscripţionat 666, sub forma “SSS” sau “CCC” – 6 grecesc sau VIVIVI – 6 latin.

Astfel de locuri sunt complexul de la Sarmisegetuza, opaiţul de la Drobeta, o placă de marmură de la Tomis, o placă de marmura de la Tetovo (Macedonia).”, scrie Toni Victor Moldovan.

El spune că numărul reprezintă compatibilitatea geto-dacilor la reîncarnare: „ Legătura dintre codul numeric 666 şi geto-daci este usor deductibilă din “rugamintea unei femei gete” găsită la Tomis. Strălucitoare, Curată, Măreaţa doamnă, Sunt credincioasă. Sunt cu trei de şase. Dar atât te rog, Cândva să mă ajuţi Să renasc. Decodarea textului este simplă: Zeule, sunt compatibilă genetic cu tine; mai mult decât atât, deţin “numărul de om”, codul numeric al mărcii genetice 666; este aproape sigur că mă vei reîncarna într-o fiinţă extraterestră. În concluzie, codul numeric 666 codifică marca genetică a geţilor sau şi a geţilor.”

Un mister greu de elucidat, şi oricât de ciudate ne pot părea ipotezele prezentate, numărul 666 rămâne încărcat de simbolism şi controverse.

Cele mai citite

Irina Begu, victorioasă la revenirea în circuit

Irina Begu a revenit în circuitul profesionist de tenis după o absență de șapte luni cu o victorie. Românca de 33 de ani s-a...

Jair Bolsonaro a stat două zile în ambasada Ungariei din Brasilia după ce i-a fost confiscat pașaportul

Fostul preşedinte de extremă-dreapta al Braziliei, Jair Bolsonaro, a petrecut două nopţi la ambasada Ungariei din Brasilia luna trecută, la doar câteva zile după...

ANRE: România poate avea până la 200.000 de prosumatori la finele anului

Aproximativ 200.000 de prosumatori vor fi la finalul acestui an dacă se menţine ritmul actual de creştere, de 4.000-5.000 de prosumatori pe lună, ceea...
Ultima oră
Pe aceeași temă