20.3 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSpecialDistincții. Supraviețuitorii accidentului din Apuseni, salvatorii acestora dar și pilotul Iovan și...

Distincții. Supraviețuitorii accidentului din Apuseni, salvatorii acestora dar și pilotul Iovan și studenta Aura Ion, cetățeni de onoare ai comunei Horea

Supraviețuitorii accidentului aviatic din Apuseni, cei trei săteni care au ajuns primii la locul tragediei, dar și pilotul Iovan și studenta Aura Ion, vor fi, de duminică, cetățeni de onoare ai comunei Horea, informează Mediafax.

Secretarul comunei Horea, Corneliu Olar, a declarat, joi, că ceremonia va avea loc, duminică, la Mătişeşti (sat ce aparţine comunei Horea – n.r.), în cadrul Târgului Lemnarilor din Munţii Apuseni.

Potrivit acestuia, la ceremonie vor fi prezenţi doar trei dintre supravieţuitori, respectiv medicii Radu Zamfir şi Sorin Ianceu, precum şi copilotul Răzvan Petrescu, ceilalţi doi medici care au supravieţuit accidentului aviatic, Valentin Calu şi Cătălin Pivniceru, fiind plecaţi din ţară.

"Cei care vor reuşi să fie prezenţi vor veni de sâmbătă, vor fi cazaţi în comuna Horea şi vă spun că horenii noştri îi aşteaptă cu drag. Deja suntem înfrăţiţi oarecum cu aceşti oameni. Sâmbătă, va avea loc un pelerinaj până la locul unde s-a prăbuşit avionul şi vor urca şi supravieţuitorii care nu au mai fost la faţa locului din 20 ianuarie şi acolo preoţii vor face o slujbă de pomenire pentru Aurelia Ion şi Adrian Iovan. Cei doi vor primi post-mortem titlul de cetăţean de onoare al comunei noastre", a mai spus Corneliu Olar.

Pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa în accidentul aviatic produs în 20 ianuarie, în Munţii Apuseni, într-o zonă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa dintre judeţele Cluj şi Alba. În accident au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul "Sfânta Maria" şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor.

Echipa medicală din avion mergea de la Bucureşti la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral.

Epava avionului şi victimele au fost găsite de trei localnici, după căutări care au durat aproximativ cinci ore şi la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici.

Cele mai citite

Guvernul acordă noi ajutoare umanitare pentru populația civilă din Fâșia Gaza

România continuă acordarea de asistență umanitară populației civile din Fâșia Gaza. În cursul dimineții a fost trimis un nou transport cu produse alimentare și...

Sfânta Lumină va fi adusă, sâmbătă seara, de la Ierusalim

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă seara, de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va...

Rusia – Ucraina, ziua 796: Zelenski face un apel disperat pentru livrarea rapidă de arme

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a lansat duminică un nou apel către comunitatea internaţională să se grăbească şi să livreze mai multe sisteme de apărare...
Ultima oră
Pe aceeași temă