8.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialEști îndrăgostit? Temperatura te dă de gol

Ești îndrăgostit? Temperatura te dă de gol

O echipă de cercetători spanioli asigură că a descoperit o modalitate de a demonstra ştiinţific dragostea dintre doi oameni, folosind nişte camere termografice, o tehnologie care ar putea completa în curând arsenalul generos de aplicaţii oferit de telefoanele mobile inteligente, conform unui material publicat de Le Figaro. 

Corpul vă poate da de gol sentimentele, susţin psihologi de la Universitatea din Granada. Ei le-au solicitat celor 60 de voluntari ai unui experiment să-şi scufunde mâna cu care scriu într-un bazin cu apă cu gheaţă, timp de două minute. Cei 60 de voluntari au fost apoi împărţiţi în două grupuri, conform Agerpres. Voluntarii dintr-un grup au fost puşi să vadă fotografii cu jumătatea iubită şi fotografii cu prieteni apropiaţi, în timp ce voluntarii din celălalt grup, grupul martor în acest experiment, au privit doar fotografii ale apropiaţilor şi prietenilor. 

Apoi, prin compararea imaginilor termografice ale mâinilor scufundate în apă, obţinute înainte şi după expunerea la fotografii, cercetătorii au putut demonstra că în cazul subiecţilor îndrăgostiţi se înregistra o creştere a temperaturii mult mai rapidă. 

“Temperatura organismului este legată de sistemul nervos simpatic şi de cel parasimpatic, precum şi de emoţii şi de starea de excitare. Este un sistem foarte sensibil şi este facil de detectat şi de măsurat activitatea periferică a sistemului nervos”, susţine Francisco Tornay, profesor de psihologie experimentală la Universitatea din Granada. În cazul îndrăgostiţilor, dragostea are ca efect creşterea temperaturii în zona obrajilor, a nasului, a frunţii şi mâinilor cu 2 grade Celsius. 

Acest experiment aminteşte de aşa-numitul “efect Pinochio” care duce la schimbarea temperaturii nasului în timp ce spunem o minciună. 

Conform lui Francisco Tornay, va fi posibil să aflăm care este starea emoţională a unei persoane doar cu ajutorul unui telefon mobil echipat cu cameră termografică.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă