13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialEurovision 2015: O trupă formată din persoane cu dizabilităţi, reprezentanta Finlandei

Eurovision 2015: O trupă formată din persoane cu dizabilităţi, reprezentanta Finlandei

Trupa Pertti Kurikan Nimipäivät (PKN), formată din persoane cu dizabilităţi, a câştigat finala selecţiei naţionale a Finlandei, care a avut loc sâmbătă seara, la Helsinki. Membrii trupei PKN au fost desemnaţi câştigători, cu piesa "Always I Have To/ Aina mun pitää" ("Mereu trebuie să", n.r.), după ce au învins alţi opt finalişti, potriviteurovision.tv., citat de Mediafax

Cei patru membri ai trupei Pertti Kurikan Nimipäivät, toţi cu vârsta în jurul a 40 de ani, suferă de dificultăţi de învăţare (handicap intelectual sau retardare mintală, n.r.), potrivit theguardian.co.uk.

Melodia "Always I Have To/ Aina mun pitää" vorbeşte despre neplăcerea de a face lucruri pe care societatea îi obligă pe oameni să le facă, cum ar fi să se spele şi să mânânce corect. Totodată, intenţia trupei este să atragă atenţia asupra problemelor oamenilor cu dificultăţi de învăţare.

Citeşte şi: Începe EUROVISION România. Cine intră în competiție în acest an

Juriul de la Helsinki a ales o altă melodie ca fiind câştigătoare, dar votul publicului, care şi-a exprimat opţiunile prin telefon şi care a contat 90% în clasamentul final, a stabilit ca trupa punk PKN să reprezinte Finlanda la concursul Eurovision, care va avea loc pe 19, 21 şi 23 mai la Viena.

 

Cei patru membri ai trupei Pertti Kurikan Nimipäivät s-au întâlnit la un atelier cultural pentru persoane cu dificultăţi de învăţare. Un documentar despre această trupă, intitulat "The Punk Syndrome", a fost lansat în 2012 şi a câştigat mai multe premii atât în Finlanda, cât şi în alte ţări.

Finlanda a fost reprezentată la concursul Eurovision 2014 de Softengine, cu melodia "Something Better", şi s-a clasat pe locul al 11-lea, cu 72 de puncte, în finala care a avut loc Copenhaga, în Danemarca.

Cea mai bună performanţă a Finlandei la concursul Eurovision a fost înregistrată în 2006, când trupa Lordi a câştigat competiţia muzicală cu piesa "Hard Rock Hallelujah".

Pe de altă parte, finala Eurovision România se va desfăşura, pe 8 martie, la Sala Polivalentă din Craiova. Pentru a reprezenta România la Eurovision 2015 vor concura Luminiţa Anghel, Alexa şi Aurelian Temişan, Voltaj, Băieţii, Blue Noise, Rodica Aculova, Cristina Vasiu, Tudor Turcu, Super Trooper, Ovidiu Anton, Lara Lee şi CEJ.

Citeşte şi: Prefaţa Eurovisionului

Finala va fi prezentată de vedetele SRTv Alina Şerban, de la TVR Craiova, şi Andrei Boroşovici, de la TVR Timişoara, alături de Ioana Voicu şi Florina Ghenescu.

Finala selecţiei naţionale a Eurovision România va fi difuzată în direct la TVR 1, TVR HD, TVR Internaţional şi TVR+, pe 8 martie, de la ora 20.30.

Concursul Eurovision se va desfăşura la Viena, Austria, în 19, 21 şi 23 mai. România va participa în prima semifinală a concursului, cea din 19 mai, alături de Grecia, Macedonia, Estonia, Olanda, Republica Moldova, Finlanda, Belgia, Armenia, Serbia, Danemarca, Belarus, Rusia, Albania, Georgia şi Ungaria.

Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Difuzat fără întrerupere, timp de 58 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion şi Johnny Logan.

Cele mai citite

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Guvernul a decis ca valabilitatea cardurilor de energie să fie prelungită până pe 31 mai, cu încă două luni față de termenul inițial. Aceasta...

Trafic blocat pe DN 6, în Bragadiru. Un motociclist a accidentat mortal un pieton

Centrul Infotrafic al Poliţiei Române informează că, joi seara, pe DN 6, în localitatea Bragadiru din judeţul Ilfov, un motociclist a accidentat mortal un...

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic, analiză

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe deplin scăderile din timpul  pandemiei, estimările inițiale indicând chiar o creștere de 2% peste nivelurile...
Ultima oră
Pe aceeași temă