13.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialFOTO. Cele mai bune fotografii din 2014 au fost premiate la Sony...

FOTO. Cele mai bune fotografii din 2014 au fost premiate la Sony World Photography Awards

Sara Naomi Lewkowicz (31 de ani, SUA) a devenit „Fotograful anului” 2014, câștigând trofeul L’Iris d’Or în cadrul competiției Sony World Photography Awards. Fotografia ei a fost selectată din peste 139.554 de imagini din 166 de țări, cel mai mare număr de înscrieri din istoria de șapte ani a competiței. Fotograful și-a ridicat premiul – echipamente digitale de fotografie Sony și un premiu în bani în valoare de 25.000 dolari – în cadrul ceremoniei Sony World Photography Awards, ce a avut loc la Londra.

Juriul a votat în unanimitate seria de imagini pătrunzătoare a lui Lewkowicz, "Shane și Maggie", ce imortalizează cu acuratețe violența în familie ca obișnuință. Prin proiectul ei, Lewkowicz încearcă să surprindă o imagine profundă și nealterată a abuzului în familie devenit obișnuință și nu un incident singular. Ea documentează modul în care se dezvoltă un tipar al abuzului și în cele din urmă vârfurile violenței, precum și efectele pe termen scurt și lung ale acestora asupra victimelor, familiilor lor, dar și a agresorilor. Povestea este oribilă și înduioșătoare, feroce și de nepătruns, lugubră.

Discutând despre premiul obținut, Lewkowicz comentează: „Sunt uimită, în competiție au fost foarte multe fotografii incredibile, nu mi-am imaginat că voi câștiga. Eram foarte mulțumită de primul premiu primit! Mă simt copleșită de fericire!”

Sara Lewkowicz este originară din New Yorker și în prezent este masterand în comunicare vizuală la Universitatea din Ohio, în Atena. Este licențiată în jurnalism la Universitatea din Carolina de Nord. Fotografiile sale au fost publicate în Time Magazine, Stern, Days Japonia. A obținut mai multe burse și premii, inclusiv Alexia Student Grant în 2013, locul întâi la categoria “Probleme contemporane” în cadrul World Press Photo 2013, Ville de Perpignan Remi Ochlik Award. A fost desemnată Fotograful de colegiu al anului de către COPY, primind și alte premii și distincții precum POYi , Days Japonia, World Report Award în cadrul Festivalului pentru Fotografie Etică în Italia și multe altele.

L' Iris d'Or – cel mai important premiu al competiției Sony World Photography Awards – este atribuit unui singur fotograf a cărui operă este cea mai bună dintre fotografiile înscrise în concurs. Fotograful câștigător este selectat din rândul câștigătorulor competiției între profesioniști.

Fotografiile câștigătorului L’Iris d’Or, alături de lucrăriile celorlalți câştigători, vor fi expuse ca parte a expoziției Sony World Photography Awards 2014, găzduită de Somerset House în perioada 1 – 18 mai. Imaginile vor fi publicate, de asemenea, și în ediția din 2014 a albumului Sony World Photography Awards.

Fotograful amator al anului: Chen Li, China

În cadrul ceremoniei, fotograful amator din China Chen Li a fost desemnat “Open Photographer of the Year”. Imaginea câștigătoare, ‘Rain in an ancient town’(Ploaie în orașul antic), a fost selectată din peste 65.000 de fotografii înscrise în competiția în cadrul căreia se premiază cea mai bună fotografie realizată de un amator.

Chen Li, care trăiește în Fenghuang, Provincia Hunan, este pasionat de fotografie de peste 30 de ani.

Finaliştii şi câştigătorii din categoria profesioniştilor

În cadrul ceremoniei de premiere au fost desemnați, alături de câştigătorul categoriei fotografilor profesioniști, și celilați ocupanți ai podiumului. Aceștia au participat la festivitatea de premiere de la Londra.

Fotografiile câștigătoare reprezintă cele mai reușite fotografii ale scenei internaționale contemporane – de la situații din viața de zi cu zi și imagini arhitecturale care îl pun pe privitor în situația de a găsi mereu ceva surprinzător, până la imagini înduioșătoare cu animale. Câștigătorii sunt:

Architectură – Ludovic Maillard, Franța

Artă și Cultură – Viviana Peretti, Italia

Campanie – Spencer Murphy, Marea Britanie

Concept – Thomas Brummett, SUA

Probleme contemporane – Sara Naomi Lewkowicz, SUA

Actualitate – Guy Martin, Marea Britanie

Peisaj – Roei Greenberg, Israel

Lifestyle – Myriam Meloni, Italia

Natură și sălbăticie – Michael Nichols, SUA

Oameni – Mario Wezel, Germania

Portret – Sophie Gamand, Franța

Sport – Salvatore Di Gregorio, Italia

Natură moartă – Amanda Harman, Marea Britanie

Călătorie – Ricardo Teles, Brazilia

Contribuţie extraordinară adusă artei fotografice – Mary Ellen Mark

Iconicul fotograf american Mary Ellen Mark a fost premiat pentru contribuția extraordinară adusă artei fotografice.

Mary Ellen Mark este unul dintre cei mai importanți trend-setteri în fotografia mondială, iar opera sa a devenit un punct de referință al excelenței în fotografia documentară.

Și-a început cariera de 40 de ani ca fotograf freelancer și a lucrat de-a lungul timpului și pe platourile de filmare. Stilul său este caracterizat de fotografii care reflectă un grad ridicat de umanism, surprinzând și înțelegând oamenii aflați la marginea societății.

Pentru a sărbători acest premiu, o selecție a fotografiilor realizate de Mary Ellen Mark va fi expusă în Somerset House în perioada 1 – 18 mai, iar albumul din 2014 al Sony World Photography Awards va include fotografii realizate de aceasta. Premiul pentru contribuția extraordinară adusă artei fotografice a fost decernată în trecut lui William Eggleston, William Klein, Eve Arnold, Bruce Davidson, Marc Riboud and Phil Stern.

Fotograful anului la categoria Student Focus: Scarlet Evans, Marea Britanie

Fotograful britanic Scarlet Evans, care a participat în cadrul competiției din partea universității la care studiază, Central Saint Martins College of Art and Design, Marea Britanie, a fost premiat cu echipamente de fotografie digitală Sony în valoare de 35.000 de euro. Acest premiu face parte dintr-un program internațional pentru studenții la fotografie și include peste 230 de universități din toată lumea.

Tânărul Fotograf al Anului: Paulina Metzscher, Germania

O fotografie extraordinară a unei tinere într-un tren de noapte în China i-a adus nemțoaicei de 19 ani Paulina Metzscher titlul de Tânărul Fotograf al Anului. Imaginea a fost aleasă cea mai bună fotografie din grupul fotografilor sub 20 de ani.

Câştigătorii din 2014 ai premiilor Kraszna-Krausz Book

Kraszna-Krausz Book Awards sunt partenerii evenimentului Sony World Photography Awards. Aceștia oferă premii în valoare totală de 10.000 de lire sterline celui mai bun abum de fotografii şi celui mai bun album de imagini mişcătoare. Câştigătorii sunt:

Cel mai bun album de fotografie: Sergio Larrain: Fotograful vagabond de Agnès Sire și Gonzalo Leiva Quijada (Thames and Hudson)

Cel mai bun album de imagini emoționante: Charles Urban: Pionieratul Filmului de Non-Ficțiun Film în Marea Britanie și America, 1897 – 1925 de Luke McKernan (University of Exeter Press)

Fundația Kraszna-Krausz l-a premiat pe Philippa Brewster, Senior Editor, Visual Culture pentru I.B. Tauris, pentru Contribuțiile extraordinare aduse domeniului de publicare.

Expoziția Sony world Photography 2014

Toate fotografiile câștigătoare, împreună cu cele realizate de fotografii din lista scurtă a competiției Sony World Photography Awards 2014, vor fi expuse la Somerset House din Londra în perioada 1 – 18 mai, ca parte a expoziției Sony World Photography Awards 2014. Expoziția include de asemenea lucrări ale fotografului american Mary Ellen Mark, distinsă cu premiul Contribuție Remarcabilă în domeniul Fotografiei. 

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Tânăra antrenată de maestra emerită a sportului, Mirela Pașca, înscrisă în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”

Antonia Dragomir, o tânără gimnastă de doar 11 ani, a devenit un nume cunoscut în lumea gimnasticii românești și internaționale, datorită talentului său remarcabil...

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

Ministrul Bogdan Ivan anunță lansarea platformei #nofake pentru raportarea conținutului deepfake

Românii pot raporta conţinutul inadecvat pe care îl văd pe reţelele de socializare pe platforma „#nofake”, a anunţat vineri ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării,...
Ultima oră
Pe aceeași temă