14.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialFOTO. Parada spectaculoasă a fanfarelor europene în Capitală

FOTO. Parada spectaculoasă a fanfarelor europene în Capitală

Zeci de bucureșteni au admirat cele 20 de fanfare europene care au defilat, vineri și sâmbătă, pe bulevardele Capitalei, în cadrul Festivalului Muzicilor de Fanfară.

"Sunt mândru că atât de mulți bucureșteni au răspuns invitației noastre de a fi prezenți de Ziua Europei, în Piața Constituției, unde peste 800 de artiști din 12 țări, membre ale Uniunii Europene, au susținut spectacole de fanfară, în premieră în Capitala României. Cred că putem spune, fără modestie, că este cel mai mare Festival de acest gen din România, similar celor din marile capitale europene, iar eu îmi doresc din tot sufletul ca astfel de evenimente, de înaltă ținută, să devină o tradiție pentru București pentru că transmit un mesaj de unitate și solidaritate", a declarat primarul general Sorin Oprescu.

Fanfarele care au participat la festival sunt: Historical Military Band (Turcia), Band Flutes and Drums (Elveţia), Scottish Pipe Band (Scoţia), Banda Real de Gaitas Principe de Asturias de Oviedo (Spania), Pipes and Drums Band (Malta), Military Band (Bulgaria), Female Orchestra Belle Epoque (Polonia), Bersaglieri Military Band (Italia), Marching Band (Polonia), Navy Music Band (Polonia),  Triuggio March Band (Italia), Music Band (Croaţia), Firemen Band (Polonia), Bagade Breton (Franţa), Military Royal Band (Marea Britanie), Bycicle Band (Olanda).

Trupele din străinătate, invitate la București, participă frecvent la evenimente oficiale din întreaga lume, fiind apreciate atât pentru virtuozitatea artiștilor, cât și pentru dinamismul și ingeniozitatea show-urilor pe care le realizează. Având fiecare un anumit stil și o ritmicitate aparte, ele cuceresc ușor privitorii, prin elementele care le definesc

Historical Military Band/ Mehter (Turcia):

Istoria trupei Mehter începe în anul 1326, anul cuceririi orașului Bursei. Timp de 500 de ani Mehter a fost o parte importantă a armatei otomane, evidenţiindu-se în special la cucerirea Istanbulului. Compoziţii ale lui Beethoven sau Mozart au fost  adesea aplaudate de publicul orchestrei Mehter, însă muzica tradiţională turcească este promovată la festivaluri din toată lumea (România, Ucraina, Germania, İtalia, Franţa, Bosnia, Bulgaria).

Band Flutes and Drums (Elveţia):

Tinerii membri ai orchestrei Flutes and Drums „Les Armourins” sunt ambasadorii Cantonului Neuchâtel, capitala ceasurilor, şi ai şcolii muzicale elveţiene. Uniformele pe care le poartă au culorile reprezentative ale oraşului, roşu şi verde, iar instrumentele pe care le folosesc, fluiere şi tobe, îi conferă originalitate acestui ansamblu muzical. „Les Armourins” participă la diverse festivaluri naţionale şi internaţionale, programul lor incluzând atât compoziţie clasică, cât şi muzică modernă, jazz, samba sau swing. Felul în care mărșăluiesc în timp ce cântă este, de asemenea, unul dintre motivele pentru care au un succes deosebit oriunde se duc.

Scottish Pipe Band (Scoţia):

Înfiinţată în 1953 de către poliţistul satului Stow, Bob Milne, orchestra este adesea prezentă la evenimente de prestigiu din întreaga Scoţie, cum sunt de exemplu spectacole de hipism, sărbători tradiţionale locale, concerte, festivaluri, Campionatul Scoţian şi Campionatul Mondial al Fanfarelor. Începând din 2003, Fanfara Stow Pipe participă la diverse competiţii din Scoţia şi Irlanda, la festivaluri internaţionale din Spania, Italia, Franţa, precum şi în zone mai îndepărate cum sunt Japonia, Coreea de Sud, Taiwan, Dubai şi Hong Kong.

Banda Real de Gaitas Principe de Asturias de Oviedo (Spania):

Orchestra Banda Real de Gaitas din Oviedo a fost înfiinţată în noiembrie 1992 pentru a participa la evenimentele consiliului oraşului Oviedo şi pentru a face cunoscută muzica tradiţională a Asturiei. De-a lungul timpului, a avut reprezentaţii în Spania (Madrid, Galicia, León, Zamora, Sevilla), în Germania, Italia şi în Statele Unite. Fiecare dintre cele mai bine de 85 de reprezentaţii anuale este aplaudată atât de publicul spaniol, cât şi de publicul internaţional.

Pipes and Drums Band (Malta):

Inspirată de istoria militară a Maltei, orchestra Wallace Pipes and Drums a fost înfiinţată în anul 2000 şi şi-a câştigat un bun renume la diverse evenimente locale la care a participat, înscriindu-se anual la concursurile naţionale Malta Military Tattoo şi Massed Pipes and Drums. Orchestra a avut şi extraordinara oportunitate de a reprezenta Commonwealth-ul maltez peste hotare, ceea ce implică vizite în Franţa, Țara Galilor şi Elveţia, în calitate de reprezentant al Whisky Connaisseurs din Malta. Punctul culminant al carierei lor de până acum se va produce anul acesta la Edinburgh, unde vor performa alături de alte regimente și trupe militare celebre, pentru o cauză caritabilă.

Military Band (Bulgaria):

Fanfara militară din Bulgaria este simbolul acestei ţări, în cadrul Festivalului Internaţional de Fanfare Militare, care are loc anual, în luna septembrie, la Veliko Tarnovo (Bulgaria). Această orchestră îmbină perfect muzicieni din două orchestre diferite, sub conducerea locotenentului Tsvetomir Vassilev.

Female Orchestra Belle Epoque (Polonia) :

Orchestra Belle Epoque „Dziewczeca Orkiestra Deta" vine din Polonia și este alcătuită din 62 de fete de liceu, care interpretează muzică tradițională de paradă, muzică de concert și variete, precum și melodii în vogă din repertoriul internațional. Caracteristica orchestrei este schimbarea fetelor din ansamblu la fiecare 4 ani. Ansamblul susține 30 de concerte pe an în Polonia și participă constant la festivaluri internaționale, carnavaluri și concerte în țări precum Franța, Italia, Spania, Austria sau Danemarca.

Bersaglieri Military Band (Italia):

Bersaglieri este un corp de armată italiană, creat inițial de către generalul Alessandro La Marmora în iunie 1836, pentru a servi în armata piemonteză, care, mai târziu, a devenit Armata Regală Italiană. Acesta a fost întotdeauna o unitate de infanterie ușoară caracterizată printr-o mare mobilitate, ce poate fi încă recunoscută prin pălăriile speciale, cu boruri largi, decorate cu pene negre, pe care le poartă (în prezent, numai împreună cu uniforma). O trăsătură distinctivă a Bersaglieri este ritmul rapid pe care îl au in cadrul paradelor – spre deosebire de alte corpuri militare, care se deplasează în marș, Bersaglieri cântă în timp ce aleargă.

Marching Band Grandioso (Polonia):

Grandioso Marching Band din Radom a fost înfiinţată în anul 1983 şi este una dintre cele mai de succes orchestre militare din Polonia. În anul 2010,  Grandioso a reprezentat Polonia la Asociaţia Mondială a Trupelor de Fanfară. Repertoriul orchestrei include muzică de marş, muzică clasică şi patriotică, jazz, dar şi piese moderne, antrenante. Sub conducerea maiorului Dariusz Krajewski, Grandioso Marching Band a participat la multe festivaluri naţionale şi internaţionale, unde s-a bucurat de un succes uriaș.

Navy Music Band (Polonia):

Este o orchestră înfiinţată în 1974, în Kędzierzyn-Koźle, Polonia şi care s-a impus rapid la nivel local, fiind formată în special din studenţi pentru care muzica a devenit o carieră. Anual, orchestra susţine câte 80 până la 100 de spectacole în întreaga ţară, luând parte la competiţii sportive şi culturale. Pentru întreaga activitate susţinută de-a lungul celor 35 de ani, orchestra a fost adesea premiată la festivaluri naţionale şi internaţionale.

Triuggio March Band (Italia):

Orchestra a fost înfiinţată în anul 2004 cu intenţia de a face cunoscut un nou concept de muzică, inspirat de spectacolul american de fanfare şi goarne. Triuggio este o ansamblu muzical foarte diferit de cele tradiţionale, în special prin faptul că își antrenează publicul cu piese rock, pop sau ritmuri latino, dar şi prin mişcarea scenică a muzicienilor, care surprinde prin multitudinea de elemente coregrafice.

Music Band (Croaţia):

Orchestra din Spincici a fost înfiinţată în 1978 şi este una dintre cele mai bune ansambluri de gen din regiunea Primorje-Gorski Kotar şi chiar din Croaţia. Repertoriul lor variază de la muzica clasică la cea modernă, fiind aplaudaţi pentru reprezentaţiile ritmate şi dinamice. Acesta este motivul pentru care grupul a fost desemnat să reprezinte cultura Croaţiei la concertele şi reprezentaţiile din Europa.

Firemen Band (Polonia):

Orchestra Pompierilor din Mykanów a fost înfiinţată în anul 1910 de către  talentatul muzician Joseph Pietrzyk. Al Doilea Război Mondial a curmat activitatea orchestrei, care a fost reunită abia 1945. Pe tot teritoriul Poloniei, trupa a devenit cu adevărat cunoscută abia în anii ’70, sub conducerea lui Christopher Bawor. De-a lungul timpului, ansamblul a câştigat o serie de premii şi distincţii naţionale.  

Bagade Breton (Franţa):

Orchestra bretonă Bagade Breton a fost fondată în 1954, în Saint-Pol-de-Léon (vestul Franţei), de către un grup de tineri muzicieni. După ce, în anul 1992, componenţa a fost modificată, grupul continuă să aibă un succes răsunător în întreaga Europă. Astăzi, numără 50 de muzicieni din regiunea Bretagne, care păstrează nemodificate trăsăturile caracteristice ale grupului, prin îmbinarea tradiţiei muzicale a regiunii cu noile curente artistice.  

Military Royal Band (Marea Britanie):

Trupa Legiunii Regale Britanice şi detaşamentul de toboşari din Romford sunt o orchestră din ţinutul Essex. A luat naştere în anul 1952 sub conducerea maiorului Peter Richardson și este alcătuită din aproape 70 de tineri. În 2009, orchestra a participat la World Music Contest din Kerkrade şi a câştigat două premii de aur ca reprezentantă a Marii Britanii, obţinând astfel în total 10 premii mondiale de la prima sa reprezentaţie, în 1993.

Crescendo Bycicle Band (Olanda):

Crescendo Bicycle Band este originară din satul Opende din Olanda şi s-a remarcat prin avangardismul manifestat încă de la înfiinţare. Acum treizeci de ani, a fost una dintre primele trupe din Olanda care au combinat muzica şi coregrafia complexă, dar şi care a folosit o trupă de tambur în reprezentaţiile sale. La începutul anilor ’70, câţiva dintre membrii orchestrei au adus o inovaţie acestei fanfare –reprezentația pe biciclete tradiţionale olandeze. Astfel, „Crescendo” a devenit renumită atât în Olanda, cât şi peste hotare. Din 1992, orchestra are un aspect profesional, atât prin numărul de reprezentaţii, cât şi prin costumele caracteristice.

Cele mai citite

A fost găsită fetița dispărută la Iași. Alazaroaie Riana Danielle a plecat de la școală, dar nu mai ajunsese acasă

ALAZAROAIE RIANA DANIELLE are 10 ani și fusese văzută ultima dată purtând uniforma școlară. La momentul dispariției, ea se afla pe raza municipiului Iași,...

A fost găsită fetița dispărută la Iași. Alazaroaie Riana Danielle a plecat de la școală, dar nu mai ajunsese acasă

ALAZAROAIE RIANA DANIELLE are 10 ani și fusese văzută ultima dată purtând uniforma școlară. La momentul dispariției, ea se afla pe raza municipiului Iași,...

Tragedie la Marea Neagră! O navă s-a scufundat. Trei persoane sunt date dispărute

Sâmbătă dimineață, o navă sub pavilion tanzanian s-a scufundat în Marea Neagră, la 26 de mile marine de Sf. Gheorghe, anunță Autoritatea Navală Română....
Ultima oră
Pe aceeași temă