14.6 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecialFOTO. Un japonez a realizat cea mai mare fermă de interior din...

FOTO. Un japonez a realizat cea mai mare fermă de interior din lume

Un agricultor japonez a deschis în această vară cea mai mare fermă de interior din lume, unde produce salată.

Shigeharu Shimamura, un fito-psiholog din Japonia, a transformat o fostă fabrică de semiconductori a corporaţiei Sony într-o fermă de interior iluminată cu LEDuri. Ferma are aproximativ jumătate din dimensiunea unui teren de fotbal american (cam 2.300 mp) şi produce 10.000 de bucăţi de salată pe zi. 

„Ştiam deja cum să cultiv legume bune în mod biologic şi mi-am dorit să integrez aceste cunoştinţe cu tehnologia, să produc ceva nou”, spune Shigeharu Shimamura.

LED- urile sunt un element cheie acestei ferme. Cu ajutorul lor, Shimamura poate controla ciclul noapte-zi şi poate accelera creşterea. „Nu trebuie să ne limităm la a creşte numărul ciclurilor noapte-zi”, este de părere acesta. „Trebuie să obţinem cea mai bună combinaţie de fotosinteză pe durata zilei şi cel mai bun respiro pe durata nopţii, controlând iluminarea şi mediul de creştere”.

Shimamura este de părere că sistemul îi permite să cultive o salată plină de vitamine şi minerale de două ori şi jumătate mai repede decât într-o fermă în aer liber. Poate de asemenea să reducă pierderile de la 50% la doar 10% din recoltă, faţă de o fermă convenţională. Drept urmare, productivitatea pe metru pătrat este de până la 100 de ori mai mare în cazul noilor ferme.

Controlând temperatura, umiditatea şi nivelul irigaţiilor,ferma poate reduce consumul de apă la doar 1% din volumul necesar pentru câmpurile deschise.

Shimamura a avut ideea acestei ferme în adolescenţă, când a vizitat o „fabrică de legume” la Expo ’85 world’s fair în Tsukuba, Japonia. A studiat psihologia plantelor la Universitatea de Agricultură din Tokyo şi, în 2004, a pus bazele unei companii de agricultură de interior numită Mirai, adică „viitor” în japoneză.

Ideea a prins elan în 2011, când Shimamura a primit o ofertă din partea GE de a utiliza LED-uri avansate pentru iluminarea fermei. LED-urile au o durată de viaţă mai lungă şi consumă cu 40% mai puţină energie decât becurile fluorescente. Compania a început să testeze tehnologia în martie 2012 şi un an mai târziu planul era deja finalizat.

Inginerii GE utilizează tehnologia proprie pentru a face LED-urile suficient de subţiri încât să intre în interiorul stativelor, să lumineze uniform şi să facă faţă umidităţii ridicate din interior. „Astfel, putem creşte numărul de stative, lucru care va duce la o creştere masivă a producţiei” declară Tomoaki Kimura, manager naţional pentru GE Lighting Japan.

Fermele de interior de genul celei din prefectura Miyagi ar putea fi soluţia pentru penuria alimentară de care suferă lumea. Mirai şi GE lucrează deja pentru a crea fabrici de plante în Hong Kong şi în Orientul îndepărtat rus. Shimamura este de părere că „în sfârşit, suntem pe punctul de a începe adevărata industrializare agricolă”.

Cele mai citite

Ajutorul pentru Ucraina produce divergențe între România și SUA. Președintele Iohannis ar ceda un sistem Patriot dar vrea ceva “în schimb”

Președintele României, șeful Senatului, șeful Guvernului și ministrul Apărării au opinii divergente cu privire la cererea formulată de Statele Unite ca România să cedeze...

Ciolacu și Grindeanu se întâlnesc cu președintele DP World, investitor din Dubai

Șeful Guvernului României, Marcel Ciolacu, și ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, se întâlnesc, în ziua de 15 mai 2024, cu Sultan Ahmed bin Sulayem, președinte...
Ultima oră
Pe aceeași temă