16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialGalați: Două cazuri de gripă aviară, constatate în localitatea Ivești la două...

Galați: Două cazuri de gripă aviară, constatate în localitatea Ivești la două lebede

 
Directorul DSVSA Galați, Vasile Ștefan, a declarat sâmbătă că în județ, în localitatea Ivești, au fost descoperite două lebede de iarnă, moarte, rezultatul analizelor de laborator indicând că acestea aveau gripă aviară.
Potrivit lui Vasile Ștefan, deocamdată nu s-a raportat niciun caz de îmbolnăvire cu gripă aviară la păsările domestice din gospodăriile din zonă, însă inspectorii sanitar-veterinari monitorizează situația.
El a menționat că zona în care au fost găsite lebedele moarte este una mlăștinoasă, alimentată cu izvoare de apă mai caldă, care nu îngheață, motiv pentru care locul este folosit, mai ales în perioada rece, de lebedele de iarnă.
Conform procedurilor în vigoare, DSVSA Galați a delimitat două zone, una de protecție, pe o rază de trei kilometri în jurul focarului, și una de supraveghere, pe o rază de zece kilometri în jurul focarului, în cele două zone fiind incluse 12 localități gălățene: Ivești, Bucești, Torcești, Umbrărești, Condrea, Salcia, Siliștea, Umbrărești-Deal, Barcea, Podoleni, Liești, Călmățui.
În toate aceste localități există mii de păsări domestice, crescute în gospodării, dar și o fermă avicolă, cu un efectiv de 400.000 de păsări.
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, convocat vineri seară de prefectul Gabriel Panaitescu, imediat după confirmarea primului caz de gripă aviară, a luat decizia aplicării de măsuri preventive în toate cele 12 localități aflate în zonele de protecție și supraveghere. Principalele măsuri sunt inventarierea exploatațiilor din zonă ce dețin păsări domestice sau alte păsări ținute în captivitate; interzicerea scoaterii păsărilor, în special a rațelor și gâștelor, la luciu de apă; toate păsările trebuie ținute în adăposturi, astfel încât să nu aibă contact cu păsările sălbatice, în special cele de apă; persoanele manipulatoare de păsări moarte trebuie să respecte măsurile de biosecuritate; este interzisă mișcarea păsărilor domestice, păsărilor ouătoare, puilor de o zi și a ouălor către exploatații, abatoare, centre de ambalare sau o întreprindere pentru fabricarea produselor din ouă, situate în afara zonei de supraveghere, în afara cazului în care este eliberată o autorizație de către DSVSA Galați; sunt interzise târgurile, piețele, expozițiile sau alte aglomerări de păsări domestice ori păsări captive.
"În cazul descoperirii de păsări moarte sau bolnave în gospodării, trebuie anunțat imediat medicul veterinar. Potrivit procedurilor, în cazul descoperirii, într-o gospodărie, de păsări domestice cu gripă aviară, toate vor fi ucise și vor fi distruse prin neutralizate. Totodată, se va monitoriza starea de sănătate a păsărilor din curțile învecinate, iar dacă se va confirma prezența gripei aviare și în alte curți, se va proceda, de asemenea, la uciderea și distrugerea prin neutralizare a păsărilor din curțile respective. Conform legii, în situația bolilor epizootice, toate animalele ucise în scopul combaterii, asanării focarului se evaluează și se despăgubesc de stat", a explicat Vasile Ștefan.
El a mai precizat că, având în vedere că gripa aviară se poate transmite și la om, orice caz de îmbolnăvire la om cu manifestări respiratorii se va semnala medicilor de familie.
 
Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Ciolacu laudă candidații PSD la funcții de primar. Au “ambiția de a face lucruri”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunță candidații PSD la funcții de primar în municipiul București, lăudându-i pentru faptul că au "ambiția de a face lucruri". Este...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Marcel Ciolacu anunță construcția noului stadion Dan Păltinişanu din Timișoara. Ce capacitate va avea

Premierul Marcel Ciolacu anunță, joi, noi investiții în Timiș, respectiv construcția noului stadion Dan Păltinişanu, cu o capacitate de 30 de mii de locuri,...
Ultima oră
Pe aceeași temă