12.9 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialGALERIE: Animale care folosesc UNELTE

GALERIE: Animale care folosesc UNELTE

Oamenii nu sunt singura specie de pe Terra care folosește unelte. Credința generală potrivit căreia animalele nu fac acest lucru este contrazisă chiar de către necuvântătoare, prin numeroasele exemple pe care ni le oferă.

Elefantul asiatic – folosește o ramură de copac pentru a se păra de muște. Dar faptul care-l face să folosească o unealtă și nu doar o creangă pe care o poate găsi aleator în mediul său este acela că o modelează. Elefantul asiatic îlătură crenguțele laterale, sau scurtează ramura, în funcție de preferință. Altecori înlătură coaja de pe copaci si o folosește pe aceea pentru a se apăra de muște.

Pasărea spin – Este un alt exemplu de utilizare a uneltelor. Aceste păsări își construiesc cuiburile într-un mod de-a dreptul ingenios. Acestea pot junge și la doi metri lungime și o jumătate de metru înalțime. Princilalele cracteristici ale acestor cuiburi sunt că protejează ouăle de căzături, apără păsările de prădători prin spinii incluși în cuib și oferă un spațiu divizat pentru locatari, la fel cum o fac apartamentele sau casele pentru oameni.

Castorii – Poate cel mai cunoscut exemplu de animale care utilizează unelte și apelează de-a dreptul la tehnologie pentru a-și face viața mai ușoară. Aceștia constresc adevărate barje în calea unor firicele de apă și crează astfel iazuri în care trăiesc. Mai mult, castorii construiesc numeroase canale pe care le folosesc pentru deplasare, transportul materialelor din care își fac barajele și, desigur, pentru transportul hranei în ”locuință”.

Acestea sunt numai câteva exemple care ne arată că inteligența și utilizarea uneltelor nu este un atribut exclusiv al oamenilor, acest lucru fiind susținut chiar de către Charles Darwin care în 1871 spunea ”Deseori s-a zis că animalele nu folosesc unelte” pentru ca mai apoi să prezinte o lungă listă care contrazice această credință greșită.

Cele mai citite

Jack Grealish ar putea ajunge alături de Horațiu Moldovan! Atletico a pus ochii pe englez

În vârstă de 28 de ani, Jack Grealish își dorește să părăsească Manchester City la finalul acestui sezon. Cunoscut pentru talentul său în atac,...

Meci spectaculos între Jaqueline Cristian și cehoaica Barbora Krejcikova

Jaqueline Cristian, jucătoarea română de tenis, a obținut o victorie impresionantă în turneul WTA 1000 de la Madrid, asigurându-și un loc în runda a...

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...
Ultima oră
Pe aceeași temă