13.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialIGI: În primele trei luni ale anului s-au înregistrat circa 110.00 cetăţeni...

IGI: În primele trei luni ale anului s-au înregistrat circa 110.00 cetăţeni străini

Aproape 110.000 de cetăţeni străini cu drept de şedere se aflau în România la sfârşitul primului trimestru al anului 2016, potrivit evidenţelor Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI).

"Dintre aceştia, 64.493 provin din state terţe (cei mai mulţi din Moldova – 10.658 , Turcia – 9.039 şi China – 7.607) şi 45.321 din state membre UE, SEE şi Confederaţia Elveţiană (Italia – 12.962, Germania – 5.492, Franţa – 4.981)", informează un comunicat al IGI.

Municipiul Bucureşti a atras aproape o treime din cei peste 100.000 de străini din România şi ocupă primul loc. Mulţi dintre aceştia locuiesc şi în judeţele Ilfov, Timiş, Cluj şi Constanţa.

"Principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul României sunt conexe dreptului la unitatea familiei (reîntregirea familiei, membri de familie ai cetăţenilor români, UE sau SEE), studii, angajare în muncă sau stabilirea permanentă pe teritoriul ţării noastre", se arată în comunicat.

De asemenea, în perioada de referinţă, a fost asigurat accesul la procedura de azil pentru un număr de 229 persoane care au depus cereri de acordare a unei forme de protecţie internaţională. Cei mai mulţi solicitanţi de azil provin din Siria, Irak, Pakistan şi Somalia.

"Dat fiind contextul internaţional, activitatea de prevenire şi combatere a şederii ilegale a cetăţenilor străini a fost intensificată, în această perioadă, astfel că un număr de 676 persoane au fost depistate în situaţii ilegale. Pentru 149 de cetăţeni străini au fost dispuse măsuri de părăsire a teritoriului ţării noastre, iar 83 au fost îndepărtaţi sub escortă", precizează IGI.

Având în vedere angajamentele asumate de România la nivel european, în conformitate cu deciziile Uniunii Europene de instituire a unor măsuri provizorii în domeniul protecţiei internaţionale, în luna martie, primii 15 refugiaţi aflaţi pe teritoriul Greciei au fost transferaţi în România.

.

 

Cele mai citite

Astăzi este Vinerea Mare, ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit. Tradiții și obiceiuri

Astăzi este Vinerea Mare, ziua în care Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos, a fost răstingnit pe cruce și a fost dus în mormânt. Conform...

VIDEO. Laura Giurcanu s-a despărțit de fiul Andreei Esca. Influencerița s-a întors la fostul iubit

Viața sentimentală poate fi plină de surprize și răsturnări de situație, iar Laura Giurcanu pare să fi experimentat acest lucru într-o manieră cât se...

VIDEO. Madeira, insula “la modă” în 2024. În martie s-a atins un nou număr maxim de pasageri

Madeira este un arhipelag portughez din Atlanticul de Nord, aflat la vest de Maroc. În ultimii doi ani, insula este "asaltată" de turiști, dat...
Ultima oră
Pe aceeași temă