11.3 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialÎn America s-au descoperit vestigii arheologice vechi de peste 12.000 de ani

În America s-au descoperit vestigii arheologice vechi de peste 12.000 de ani

Vestigii arheologice vechi de 12.200 de ani, cele mai vechi din America Centrală, au fost descoperite în estul statului Costa Rica, informează AFP, citată de Agerpres.

Obiectele preistorice au fost găsite cu prilejul lucrărilor de construcţie la un baraj hidroenergetic, a declarat compania publică de electricitate ICE.

“Descoperirile sugerează prezenţa aşezărilor umane vechi de 12.200 de ani, ceea ce este susţinut şi de datarea cu radiocarbon”, a declarat pentru AFP coordonatorul săpăturilor, Luis Hurtado. Cercetarea supravegheată de Comisia Naţională de Arheologie a început în anul 2006. 

Specialiştii proiectului hidroelectric, care este situat în apropierea unuia dintre cele mai importante râuri ale ţării – Reventazon – au localizat 66 de situri arheologice cu obiecte funerare, fundaţii de locuinţe, ustensile pentru gătit şi arme de vânătoare. 

Obiectele scoase la lumină furnizează informaţii cu privire la stilul de viaţă şi cultura vechilor locuitori din regiunea de pe versantul atlantic al statului Costa Rica şi asupra evoluţiei acestei culturi de-a lungul mileniilor până la o perioadă apropiată de colonizarea spaniolă, la sfârşitul secolului al XV-lea, a declarat Hurtado. 

“Această descoperire ne oferă o dimensiune istorică a peste 700 de generaţii şi ne permite să desluşim istoria Costa Rica dintr-un timp mult anterior începutului istoriei scrise”, a spus el. 

Potrivit specialistului, obiectele găsite furnizează informaţii valoroase despre perioadele puţin cunoscute ale istoriei ţării, despre practicile de vânători şi culegători ale locuitorilor din acele timpuri, mai notează AFP. 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Impostura snoabă și propaganda veselă

Obsesia multor snobi care ce îmbogățesc peste măsură este să devină artiști prin intermediul banilor. Întâi își tot dichisesc și bibilesc casa de un...

Impostura snoabă și propaganda veselă

Obsesia multor snobi care ce îmbogățesc peste măsură este să devină artiști prin intermediul banilor. Întâi își tot dichisesc și bibilesc casa de un...

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...
Ultima oră
Pe aceeași temă