12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialÎNĂLȚAREA DOMNULUI. Tradiții și obiceiuri - Ispas și Paștele Cailor

ÎNĂLȚAREA DOMNULUI. Tradiții și obiceiuri – Ispas și Paștele Cailor

ÎNĂLȚAREA DOMNULUI. Înălţarea Domnului (Ziua Eroilor) se sărbătoreşte la 40 de zile de la Înviere. În popor, ziua poartă numele și de „Ispas”.

Astfel, în anumite zone ale țării, casele și mormintele sunt împodobite cu crengi de paltin, iar la ferestre se pun frunze de leuștean. Se fac pomeni pentru morți și se împart, mai ales, pâine caldă, brânză, ceapă verde și rachiu, potrivit site-ului crestinortodox.ro.

Potrivit sursei citate, Ispas ar fi personajul mitic care se pare ar fi asistat la Înălțarea Domnului și la ridicarea sufletelor morților la Domnul. Din ziua de Paști și până în ziua de Ispas, oamenii salută spunând „Hristos a înviat!” și li se răspunde cu „Adevărat c-a înviat!”, iar în ziua Înălțării Domnului se salută cu „Hristos s-a înălțat!” și se răspunde cu „Adevărat că s-a înălțat!”. După ziua de Ispas renunță la acest salut.

Această zi mai este cunoscută și sub numele de „Paștele Cailor”. Conform unei legende populare, la nașterea lui Iisus, boii au fost blânzi și liniștiți, însă caii au fost agitați. Din acest motiv, Maica Domnului i-ar fi blestemat să nu fie sătui decât în ziua de Ispas. 

Potrivit site-ului tradiții.ro, de Înălțare se poartă foi de nuc la brâu, pentru că și Hristos și-ar fi pus când s-a înălțat la cer. Totodată, în această zi, vitele sunt bătute cu leuștean, ca să se îngrașe. Mai mult, din cozile lor se taie păr și se îngroapă într-un furnicar, ca gospodăriile să aibă „tot atât de mulți viței și miei câte furnici sunt într-un furnicar”.

O alt obicei este acela de a nu împrumuta sare și foc din casă. Dacă o fac, oamenii vor avea parte de oameni cu inimă rea, iar dacă dau sare, vitele lor nu mai avea smântână.

Mai mult, se consideră că ceea ce se seamănă după această zi nu va mai avea rod.

După Învierea Sa din morţi, Iisus Hristos, Mântuitorul lumii, S-a arătat timp de 40 de zile, de mai multe ori, femeilor mironosiţe şi ucenicilor Săi. Aşa s-au încredinţat aceştia că El este Fiul lui Dumnezeu cu adevărat şi că a trebuit să pătimească pentru mântuirea oamenilor. 

În răstimpul celor 40 de zile de la Înviere şi până la Înălţare, Mântuitorul dă Apostolilor puterea de a învăţa cuvântul lui Dumnezeu prin instituirea Tainei Preoţiei, de a săvârşi celelalte Sfinte Taine şi de a conduce obştea credincioşilor. 

Prin Înălţare, Hristos Dumnezeu iese din lume, pregătind totodată venirea Duhului Sfânt. Mântuitorul a dorit ca ucenicii să fie martori la Înălţarea Sa pentru ca întreaga lume să cunoască prin ei că S-a Înălţat la cer cu trupul transfigurat prin Înviere. 

Biserica Ortodoxă Română sărbătoreşte la Înălţarea Domnului şi ziua de pomenire a eroilor neamului românesc. Pomenirea eroilor la praznicul Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920. Această decizie a fost consfinţită ca Zi a Eroilor şi sărbătoare naţională bisericească prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 1999 şi 2001. 

Totodată, Legea 379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război a proclamat cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paşti, sărbătoarea Înălţării Mântuitorului Iisus Hristos – Ziua Eroilor, ca sărbătoare naţională. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă