12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialIPS Andrei: E pusă o barieră în calea unei activităţi foarte importante...

IPS Andrei: E pusă o barieră în calea unei activităţi foarte importante pentru viitorul ţării

IPS Andrei Andreicuţ a susținut în mesajul de Crăciun din acest an că este pusă o barieră în calea unei activităţi foarte importante pentru viitorul ţării, în contextul în care Curtea Constituţională a decis că toţi copiii sau părinţii care vor să studieze ora de religie să facă o cerere specială.

IPS Andrei Andreicuţ a declarat, vineri, la Cluj-Napoca, în mesajul de Crăciun transmis de la Reşedinţa Mitropolitană, că "una dintre cele mai mari cuceriri după căderea comunismului a fost introducerea orei de religie în programa şcolară", relatează Mediafax.

"Faţă de copii ar trebui să avem mare, mare grijă, şi de creşterea lor, şi de şcolarizarea şi educarea lor. A intervenit pentru noi, creştinii, şi o durere sufletească. Una dintre cele mai mari cuceriri după căderea comunismului a fost introducerea orei de religie în programa şcolară. Din nefericire, Curtea Constituţională a dat o hotărâre prin care toţi copiii sau părinţii care vor să studieze ora de religie să îşi facă cerere. Este pusă o barieră în calea unei activităţi foarte importante pentru viitorul ţării, pentru că omul ca să fie om trebuie să fie format. Preocuparea de educare a celor tineri este foarte importantă. De aceea mi-am intitulat Pastorala de Crăciun «Pruncul Mântuitor»", a spus mitropolitul Clujului.

Potrivit acestuia, "într-o lume fracturată de răutate şi de ură, cel ce poate aduce armonia şi pacea este Pruncul Mântuitor, de care au nevoie oamenii chiar dacă nu îşi dau seama".

Curtea Constituţională a decis, în 13 noiembrie, că obligaţia de a face cerere pentru ca un elev să nu participe la ora de religie, prevăzută în Legea educaţiei, este neconstituţională, oficiali ai Curţii precizând că, urmare a hotărârii, o astfel de solicitare va trebui făcută doar de cei care vor să studieze disciplina.

"Religia face parte din planul cadru. Până acum, elevul major, părintele sau tutorele trebuiau să facă o cerere pentru a nu participa la cursurile acestei discipline. În urma deciziei de astăzi (miercuri – 13. noiembrie), s-a stabilit că trebuie să spui când vrei să participi la cursurile de religie, nu să spui când nu vrei. Astfel, s-a decis că aceste cereri vor fi completate doar de cei care vor să facă religia", au precizat oficiali din cadrul Curţii Consituţionale.

Potrivit unei decizii luate, miercuri, în şedinţa Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Patriarhia Română solicită Consiliului Consultativ al Cultelor o întrunire extraordinară pentru stabilirea unor măsuri şi acţiuni comune în vederea susţinerii statutului actual al orei de religie în învăţământul de stat.

Cele mai citite

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă