18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialIstoria celebrei păpuşi Barbie, expusă într-un muzeu parizian

Istoria celebrei păpuşi Barbie, expusă într-un muzeu parizian

Cea mai celebră păpuşă din lume şi fără îndoială cea mai criticată pentru măsurile sale nerealiste, Barbie este expusă într-un muzeu parizian care prezintă povestea jucăriei de 29 de centimetri. “Barbie este mai mult decât o simplă jucărie, este un personaj emblematic al culturii şi societăţii noastre”, a declarat pentru AFP Anne Monier, comisar al expoziţiei ce va putea fi văzută până în 18 septembrie la Muzeul de Arte Decorative din capitala Franţei, transmite Agerpres

Vizitatorii pot vedea circa 700 de păpuşi, cu tot atâtea ţinute. Cu părul său blond platinat, picioarele interminabile şi pieptul generos, Barbie s-a remarcat de la apariţie, acum 57 de ani, prin asemănarea cu o femeie tânără, lucru care constituia o revoluţie în lumea păpuşilor cu chipuri de copii dolofani care dominau până atunci lăzile cu jucării. Realizată de Ruth Handler, soţia cofondatorului firmei Mattel, care i-a dat numele fiicei sale, Barbara, păpuşa şi-a făcut prima apariţie publică în 9 martie 1959, la salonul de jucării de la New York, înregistrând apoi un imens succes comercial. Pragul de un miliard de păpuşi Barbie vândute în toată lumea a fost depăşit în 1997. 

“Pasiunea pentru Barbie s-a bazat pe universul creat foarte repede de Mattel pentru personajul său, cu familie, prieteni, activităţi, o alchimie savant gândită care le permite copiilor să îşi exerseze imaginaţia în toate situaţiile”, arată Anne Monier. De-a lungul anilor, regina păpuşilor şi-a extins la infinit paleta de versiuni, de la infirmieră, manechin, balerină, gimnastă la astronaut (a pus piciorul pe Lună înaintea lui Neil Armstrong) sau preşedinte al Statelor Unite. 

Expoziţia, care pune alături coperţi de reviste şi modele de păpuşi din aceeaşi perioadă, arată că Barbie a fost mereu “o oglindă a timpului său”, adaugă Monier. Însă gloria planetară i-a adus păpuşii şi multe controverse, detractorii săi reproşându-i că trimite la o imagine stereotip a femeii, cea a unei europene active, blonde şi slabe. Şi psihiatrii s-au ocupat de cazul Barbie, afirmând că ea este mai degrabă o fantasmă de adult decât o jucărie pentru fetiţe. Părinţii au acuzat-o că încurajează anorexia la adolescente, iar oamenii de ştiinţă au demonstrat că, dacă Barbie ar fi o femeie în carne şi oase, ar avea 49 de kilograme şi 175 de centimetri. Circumferinţa taliei ar fi de 45 de centimetri şi talpa ar măsura 21 de centimetri. Ei au tras concluzia că Barbie ar trebui să meargă în patru labe fiindcă picioarele nu ar putea-o susţine. 

“O Barbie idealizată, puţin prea perfectă, a existat fără îndoială într-o anumită perioadă, însă ea aparţine acum trecutului”, a declarat pentru AFP Robert Best, designer şef la Mattel, prezent la deschiderea expoziţiei de la Paris. “Pentru noi, toate fetele sunt frumoase, indiferent de siluetă, talie, culoare a părului, iar păpuşile trebuie să reflecte această diversitate”, a adăugat el. 

Martore ale acestei voinţe de diversificare sunt cele trei versiuni lansate de Mattel la începutul anului: cea mare, cea mică şi mai ales cea plinuţă. Noile versiuni ale păpuşii vor avea şi 27 de nuanţe ale pielii, 22 de culori ale ochilor şi 24 de feluri de aranjare a părului. Firma a făcut deja câteva încercări de diversificare, fără să se atingă de dimensiuni. În 1980 a lansat şi comercializat o Black Barbie. 

Cele trei noi versiuni ale păpuşii au fost marcate de săptămânalul american Time, care a pus-o pe Barbie pe coperta numărului din ianuarie, cu întrebarea: “Puteţi înceta acum să vorbiţi despre corpul meu?”

Cele mai citite

Manchester City a făcut scor în restanța cu Brighton. „Cetățenii” s-au apropiat la un punct de primul loc

Manchester City a învins-o cu 4-0 pe Brighton, în deplasare, într-o partidă restantă contând pentru etapa a 29-a din Premier League. Internaţionalul englez Phil Foden...

Peste 200 de locuri de muncă pentru români oferite de angajatorii europeni

Agenția Municipală pentru Ocuparea Forței de Muncă București (AMOFM) a transmis o veste îmbucurătoare pentru cei în căutare de oportunități de angajare, informând că...

Rafael Nadal, ca-n vremurile bune! Spaniolul s-a calificat în runda a doua a turneului ATP Masters 1.000 de la Madrid

Jucătorul spaniol de tenis Rafael Nadal, în vârstă de 37 de ani, a obținut o victorie impresionantă joi, calificându-se în runda a doua a...
Ultima oră
Pe aceeași temă