24.6 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăMediuIstoria otrăvurilor: Cu ce medicamente toxice se tratau oamenii

Istoria otrăvurilor: Cu ce medicamente toxice se tratau oamenii

Colecţia de Istorie a Farmaciei din cadrul Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) Cluj-Napoca prezintă publicului, începând de sâmbătă, expoziţia în premieră “Istoria otrăvurilor”. 

Muzeograful Ana Maria Gruia a declarat sâmbătă că, printre altele, sunt prezentate medicamente pe bază de arsenic sau mercur, precum şi un ‘praf’ obţinut din gândaci pisaţi. 

“Colecţia de Istorie a Farmaciei a MNIT prezintă, în premieră, expoziţia ‘Istoria otrăvurilor’, în cadrul căreia încercăm să spunem povestea leacurilor care aveau efecte toxice, otrăvitoare, potrivit Agerpres. Farmaciştii au fost întotdeauna suspectaţi, deoarece ei preparau şi insecticide, şi otrăvuri pentru rozătoare, dar şi aceste medicamente cu efecte secundare negative. Cele mai des vândute medicamente erau cele pe bază de arsenic şi mercur, dar erau şi ciudăţenii, cum este cantarida, un praf obţinut din gândăcei de frasin pisaţi, folosit în perioada Renaşterii de familia de Medici ca otravă, pentru că nu are gust şi se putea amesteca în mâncare. Totul depinde de doză, există medicamente pe bază de stricnină, brucină sau alte toxine care, în doze mici au efecte benefice, dar schimbând dozajul, puteau fi folosite în scopuri criminale”, a explicat Ana Maria Gruia. 

Ea a mai spus că otrăvurile au fost folosit dintotdeauna şi că abia în secolul al XIX-lea apar primele reglementări pentru farmacişti, care trebuiau să ţină un registru de eliberare a tipurilor de medicamente pe bază de mercur şi arsenic. 

“Pentru uz uman era nevoie de reţetă, iar pentru uz veterinar se putea cumpăra şoricioaică, otravă de câini, doar cu acordul autorităţilor. Surse medievale târzii arată că farmaciştii nu aveau voie să vândă astfel de substanţe persoanelor suspecte sau necunoscute. Arsenicul se folosea pentru a îndepărta persoanele incomode din familiile regale, pentru că nu are gust şi miros şi poate fi uşor de administrat. De asemenea, erau folosite şi otrăvuri pe bază de plante. În prezent, am descoperit că arsenicul este folosit în cercetări din medicină împotriva unor tumori sau diverse tipuri de cancer”, a menţionat Ana Maria Gruia. 

Expoziţia “Istoria otrăvurilor” este deschisă în perioada 28 mai – 28 august şi, printre altele, în cadrul acesteia sunt prezentate şi o serie de recipiente farmaceutice din diverse epoci.

Cele mai citite

INCREDIBIL. 35.000.000 de euro un kilometru de autostradă București-Brașov

La propunerea ministrului Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, Guvernul a adoptat recent o investiție exorbitantă pentru „ciotul” de 5,18 km ai tronsonului Cristian-Codlea...

Erdogan a decretat doliu național după moartea președintelui iranian Ebrahim Raisi

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a decretat luni o zi de doliu naţional după moartea preşedintelui iranian Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter, relatează...

București: Prins de jandarmi cu peste 400 de punguțe de heroină

La data de 19.05.2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Structura Centrală au dispus reținerea unui inculpat...
Ultima oră
Pe aceeași temă