18.9 C
București
marți, 14 mai 2024
AcasăSpecialLuxemburgul a autorizat căsătoria şi adopţia pentru cupluri de acelaşi sex

Luxemburgul a autorizat căsătoria şi adopţia pentru cupluri de acelaşi sex

Luxemburgul a autorizat căsătoria şi adopţia pentru cupluri de persoane de acelaşi sex, alăturându-se astfel celorlalte 11 state europene, relatează Mediafax.

Proiectul de lege, care stipulează că "două persoane de sexe diferite sau de acelaşi sex se pot căsători", a fost adoptat de Camera Deputaţilor cu o largă majoritate de 56 de voturi la patru. De asemenea, el permite cuplurilor de acelaşi sex să adopte copii, unul dintre cele mai controversate puncte ale textului.

"Luxemburgul va deveni mai solidar şi mai just", a declarat, la finalul dezbaterilor, ministrul Justiţiei Félix Braz.

Această ţară cu o tradiţie catolică, dar care a recunoscut în 2004 dreptul la uniune civilă cuplurilor de acelaşi sex, a devenit astfel a 11-a ţară europeană care recunoaşte căsătoria pentru toţi, după Olanda (2001), Belgia (2003), Spania (2005), Suedia şi Norvegia (2009), Portugalia şi Islanda (2010), Danemarca (2012) şi Franţa şi Marea Britanie (2013).

Potrivit Mediafax, primele căsătorii urmează să aibă loc la începutul lui 2015, legea intrând în vigoare la şase luni de la adoptare.

"Societatea luxemburgheză este pregătită să facă acest pas", a declarat liderul grupului parlamentarilor socialişti Alex Bodry.
Căsătoria între persoane de acelaşi sex a fost înscrisă, în 2009, în programul lui Jean-Claude Juncker, la acea vreme premier provenind din rândul partidului creştin-social. Proiectul de lege a fost depus în iulie 2010 de către ministrul Justiţiei, tot un creştin-democrat, însă textul a fost amânat, începând din 2012, în lipsa unui consens asupra problemei adopţiei.

Proiectul a fost relansat de către Guvernul tânărului premier liberal Xavier Bettel, care conduce începând din 2013 o coaliţie între socialişti şi Verzi care i-a învins pe creştin-sociali. Bettel, în vârrstă de 41 de ani, care şi-a asumat public homosexualitatea, se află într-o uniune civilă cu un tânăr arhitect belgian.

Cele mai citite

SUA nu consideră că Israelul face „genocid” în Gaza, dar trebuie „ să protejeze civilii”

Statele Unite(SUA) nu consideră că Israelul comite un "genocid" în Fâşia Gaza, dar îl îndeamnă pe aliatul lor "să facă mai mult pentru a...

A fost dezvoltat plasticul care se descompune când nu mai e nevoie de el

O echipă de cercetători a dezvoltat un nou tip de plastic biodegradabil, care conține bacterii vii ce declanșează descompunerea materialului, potrivit antena3.ro. Noul plastic care...

Decizie radicală luată de soția lui Michael Schumacher. A scos la licitație o colecție rară de ceasuri

Soția lui Michael Schumacher, Corinna, se află într-o luptă continuă pentru a asigura resursele necesare pentru a-l ajuta pe celebrul pilot de Formula 1,...
Ultima oră
Pe aceeași temă