7.6 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialMesajul Patriarhului Daniel pentru noul an

Mesajul Patriarhului Daniel pentru noul an

Patriarhul Daniel a spus, în predica ținută la săvârșirea Liturghiei Sf. Vasile, la Catedrala Patriarhală, că Anul Nou civil ne cheamă la sfințirea timpului, relatează Agerpres. 

“Anul Nou civil ne cheamă la sfințirea timpului, la folosirea lui pentru a ne apropia de Dumnezeu cel Unul Sfânt, care e mai presus de timp, dar care din iubire de oameni s-a făcut om și a viețuit în timp, în lume, Mântuitorul Iisus Hristos, Împăratul Veacurilor”, a spus patriarhul.

Citește și: Sfântul Vasile, celebrat în prima zi a noului an. Ce tradiții se respectă astăzi

El a explicat că Anul Nou civil, spre deosebire de cel bisericesc, marcat la 1 septembrie, este sărbătorit la 1 ianuarie și a îndemnat la săvârșirea de fapte bune.

“Numele lunii ianuarie vine de la zeul roman Ianus, care avea două fețe, una orientată spre trecut și alta spre viitor. Și de aceea, la 1 ianuarie ne întrebăm ce am făcut bine în anul care a trecut și ce bine vom săvârși în anul în care am intrat. Deci, noi nu trebuie să fim cu două fețe, în înțelesul duplicitar, ci să ne gândim la trecut și să preluăm din trecut ceea ce a fost bun și să continuăm și în prezent și în viitor. De asemenea, să săvârșim în prezent și în viitor fapte bune spre slava lui Dumnezeu și spre-a noastră mântuire”, a spus patriarhul Daniel.

Întâistătătorul BOR a urat tuturor “ani mulți și binecuvântați cu sănătate și bucurie”, iar celor care poartă numele de Vasile sau Vasilica și derivate ”ani mulți cu sănătate și bucurie și ajutor de la Dumnezeu în toată fapta cea bună”.

Totodată, în cuvântul său, înaltul ierarh ortodox a deslușit înțelesurile duhovnicești ale sărbătorilor zilei de 1 ianuarie — Tăierea-împrejur cea după trup a Domnului și Sfântul Vasile cel Mare.

El l-a caracterizat pe acest mare ierarh drept “un gigant, un uriaș al spiritului, o mare personalitate”. “Sfântul Vasile cel Mare este în primul rând un păstor-învățător, mare tâlcuitor al Sfintei Scripturi”, a mai spus patriarhul.

Liturghia Sfântului Vasile cel Mare se săvârșește de 10 ori pe an: 1 și 5 ianuarie, 20 și 27 martie, 3, 10, 17, 28 și 30 aprilie, 25 decembrie.

Cele mai citite

Migraţia ilegală la frontierele României a scăzut, în primele două luni ale acestui an, cu 35%

Vești bune de la granițele României. Migrația ilegală a scăzut, în primele două luni ale acestui an, cu 35%, transmite MAI. Reducerea semnificativă a migrației...

Arnold Schwarzenegger, în vârstă de 76 de ani, se recuperează după operație. Actorul a primit un stimulator cardiac

Arnold Schwarzenegger, în vârstă de 76 de ani, a fost operat. El a primit un stimulator cardiac, după ce a suferit anterior trei operații...

Gestionarea culturii de lucernă pentru randamente maxime

Cultura de lucernă are un rol important în agricultura modernă, prin multiplele sale beneficii. Lucerna (Medicago sativa) este o plantă furajeră perenă, din familia...
Ultima oră
Pe aceeași temă