10 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialMetrologia modernă românească împlinește 150 de ani

Metrologia modernă românească împlinește 150 de ani

Dezvoltarea metrologiei ca ştiință a măsurărilor şi aplicaţiilor sale în ţara noastră poartă pecetea caracteristică structurii statului în întreaga sa dezvoltare istorică.

Momentul de referinţă al metrologiei moderne româneşti l-a constituit promulgarea, de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza, în urmă cu 150 de ani, la 15 septembrie 1864 (Ruginoasa, judeţul Iaşi), a Legii pentru adoptarea Sistemului Metric de măsuri şi greutăţi în România. Pentru punerea în aplicare a Legii lui Cuza, a fost adoptat un „Regulament” a cărui generalizare s-a realizat, însă, 20 de ani mai târziu.

De numele lui Alexandru Ioan Cuza, primul principe domnitor al României moderne, este legat începutul organizării activităţii de metrologie în România.

Din punct de vedere economic, aplicarea acestor măsuri legislative a asigurat realizarea marilor reforme economice şi sociale şi înscrierea României în rândul statelor semnatare ale Convenţiei Metrului, tratat diplomatic ale cărui baze au fost puse în anul 1875.

În acest context, România a devenit, astfel, cel de-al 19-lea stat care a adoptat Convenţia Metrului, în 1883.

Pentru asigurarea aplicării legii, în anul 1876, a luat fiinţă un comitet special care a creat şi condiţiile ca, la 7 septembrie 1889, să se înfiinţeze Serviciul Central de Măsuri şi Greutăţi, care avea ca principală obligaţie păstrarea şi compararea diferitelor etaloane de măsuri şi greutăţi. Acest serviciu a funcţionat, sub diverse denumiri, până în anul 1951.

După această dată, infrastructura instituţională de metrologie s-a modernizat şi îmbunătăţit continuu, pentru a asigura nevoia obiectivă de exactitate, uniformitate şi legalitate a tuturor măsurărilor efectuate pe teritoriul ţării noastre.

În efortul asigurării unei diseminări cât mai largi a informaţiilor relevante din domeniul metrologiei s-a înscris şi singura publicaţie de profil din România.

Astfel, în august 1954, se publica primul număr al revistei Metrologie aplicată, actuala revistă Metrologie, care şi-a continuat, neîntrerupt, apariţia pe tematica ştiinţei măsurării şi aplicaţiilor ei.

Aceste câteva evenimente aniversare din acest an au reprezentat momente esenţiale în organizarea şi dezvoltarea metrologiei româneşti, prin reglementări caracteristice unui stat modern şi competitiv economic.

Manifestările prilejuite de aniversarea acestor evenimente sunt organizate în ziua de 15 septembrie 2014, la Palatul Parlamentului, Sala C. A. ROSETTI, începând cu ora 9 00.

Cele mai citite

Mihai Trăistariu, despre faptul că Robert De Niro investește în Bulgaria: “E peste România”

Celebrul actor de la Hollywood, Robert de Niro, își inaugurează două hoteluri de lux pe litoralul Mării Negre, în Bulgaria, iar vestea a stârnit...

20 de țări vor cumpăra 500000 de obuze pentru Ucraina din afara Europei

Premierul ceh Petr Fiala a declarat marţi că 20 de ţări s-au angajat să cumpere o jumătate de milion de obuze pentru Ucraina din...

SUA va ajuta prudent Ucraina și Israelul

Noile proiecte de ajutor american pentru Ucraina şi Israel, anunţate luni de şeful republican al Camerei Reprezentanţilor, vor fi utile celor două ţări, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă