19.6 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialMitropolitul Banatului, înmormântat în cripta de sub altarul Catedralei

Mitropolitul Banatului, înmormântat în cripta de sub altarul Catedralei

Aproximativ 5.000 de persoane au asistat, miercuri, la Catedrala Mitropolitană din Timișoara, la înmormântarea IPS Nicolae Corneanu, mitropolitul Banatului, relatează Mediafax. Sicriul cu trupului lui Corneanu a fost aşezat în cripta de sub altarul catedralei.

Slujba de înmormântare a început în jurul orei 11.00, fiind oficiată de Patriarhul Daniel, alături de aproximativ 300 de preoți, și s-a încheiat în jurul orei 14.00.

Citește și: „Cutremurele“ care au marcat viața celui mai longeviv mitropolit

Potrivit jandarmilor prezenți în zona Catedralei Mitropolitane din Timișoara, miercuri, la slujba de înmormântare a mitropolitul Banatului, IPS Nicolae Corneanu, au participat aproximativ 5.000 de persoane.

La ceremonial au fost prezenți și mai mulți reprezentanți ai autorităților locale.

În timpul ceremonialului religios, circulația rutieră în fața Catedralei Mitropolitane din Timișoara a fost oprită, mașinile fiind direcționate pe rute ocolitoare de către polițiști.

Citește și: Băsescu: Mitropolitul Banatului, model de demnitate

Pentru slujba de înmormântare au fost pregătite trei coruri: corul catedralei, un cor format din clerici și cântăreți, precum și un cor al preoților din protopopiatele Timișoarei.

“Mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu, a fost un ierarh erudit, eminent, cu orizonturi largi și un promotor al comunicării. A fost generos cu alții, dar exigent cu el însuși. În lupta cu boala și suferința a fost discret și îndelung răbdător “, a spus Patriarhul Daniel.

Sicriul cu trupul neînsuflețit al IPS Nicolae a fost purtat pe umeri de opt preoți, în jurul Catedralei Mitropolitane, iar în tot acest timp au răsunat clopotele și toaca catedralei.

În final, sicriul a fost coborât în cripta ierarhilor de sub altatul Catedralei Mitropolitane din Timișoara, iar militarii prezenți au tras trei salve de armă.

Citește și: VIDEO: A murit Mitropolitul Banatului, IPS Nicolae Corneanu. Trupul mitropolitului, depus la Catedrala din Timișoara

În aceeași criptă mai este înmormântat și primul mitropolit al Banatului, Vasile Lăzărescu, care a murit la Mănăstirea Cernica, în anul 1969, fiind închis acolo de autoritățile comuniste.

La Timişoara urmează acum 40 de zile de doliu, la finalul cărora Adunarea Eparhială va propune Sfântului Sinod numele celui care îi va urma lui IPS Nicolae în funcţia de mitropolit al Banatului.

Cele mai vehiculate nume pentru a ocupa funcția de mitropolit al Banatului sunt cele ale episcopului Caransebeșului, Lucian și episcopului Oradiei, Sofronie. Cei doi ar putea fi propuși Sfântului Sinod de către Adunarea Eparhială de la Timișoara.

La rândul său, Sfântul Sinod i-ar putea propune pe Casian – episcopul Dunării de Jos, Ioan Selejan – arhiepiscop al Covasnei, Emilian Lovișteanul – vicar al Râmnicului, Serafim -mitropolitul Europei Centrale și de Nord sau pe Iosif – Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale.

Până atunci, însă, Patriarhul Daniel va conduce Mitropolia Banatului şi Arhiepiscopia Timişoarei, în calitate de locţiitor.

Mitropolitul Banatului, IPS Nicolae Corneanu, în vârstă de 90 de ani, a murit, duminică noapte, la reşedinţa mitropolitană.

Cele mai citite

Cea mai mare rețea de clinici de recuperare medicală, Centrokinetic, se extinde în vestul țării

Fondul de investiții de growth AGISTA a sprijinit cel mai mare lanț de recuperare medicală din România, Centrokinetic, în achiziția celei de-a opta clinici...

Grupul de turism rtk se lansează în România

rtk romania, subsidiara locală a rtk international (cu o rețea de peste 3.000 de agenții de turism afiliate în străinătate), anunță oficial deschiderea activității...

Rusia oferă la export avionul Su-35, drept rival pentru modelul american F-35. Țările NATO, inclusiv România, cumpără F-35

Exact în momentul în care țările NATO cresc cererile de a cumpăra avioane de luptă F-35, produse de SUA, Rusia anunță că își menține...
Ultima oră
Pe aceeași temă