17.5 C
București
marți, 14 mai 2024
AcasăSpecialMonedă de aur dedicată lui Constantin A. Rosetti, la 200 de ani...

Monedă de aur dedicată lui Constantin A. Rosetti, la 200 de ani de la naşterea sa

Banca Naţională a României (BNR) va lansa în circuitul numismatic, începând de luni, 16 mai 2016, o monedă din aur dedicată împlinirii a 200 de ani de la naşterea lui Constantin A. Rosetti, se arată într-un comunicat al BNR.

Moneda, din aur cu titlul 900?, are valoarea nominală de 100 de lei, formă rotundă, diametrul de 21 milimetri, greutatea 6,452 grame şi cantul zimţat.

Aversul monedei redă un basorelief de pe soclul monumentului dedicat lui C.A. Rosetti, din Bucureşti, evocând implicarea acestuia în înfăptuirea Unirii Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859, inscripţia în arc de cerc 'ROMANIA', valoarea nominală '100 LEI', stema României şi anul de emisiune '2016'. Reversul monedei prezintă portretul lui C.A. Rosetti, inscripţia în arc de cerc 'CONSTANTIN A. ROSETTI' şi anii între care a trăit '1816', '1885'.

'Monedele din aur, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central', se subliniază în comunicat.

Tirajul pentru această emisiune este de 250 de monede din aur, iar preţul de vânzare, fără TVA, inclusiv broşura de prezentare este 1.625,00 lei.

Monedele au putere circulatorie pe teritoriul României, iar lansarea lor în circuitul numismatic se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României. 

Cele mai citite

SUA fac „tot ce este omenește posibil” pentru a furniza rapid arme Ucrainei

Statele Unite(SUA) fac "tot ce este omeneşte posibil" pentru a furniza rapid arme Ucrainei, care se confruntă cu o nouă ofensivă rusă, a declarat...

Ministrul Agriculturii: Asigurarea unui buget consistent este esențial pentru viitoarea PAC

Asigurarea unui buget consistent pentru plăţile directe, prin care să se acorde acelaşi nivel al plăţilor pentru toţi fermierii din Uniunea Europeană, este esenţială...

Ceremonia de finalizare a studiilor: Tradiții și simboluri ale maturității academice

Momentul absolvirii marchează o etapă definitorie în viața oricărui student, fiind punctul culminant al anilor de studiu și dedicare. Este ziua în care tradiția...
Ultima oră
Pe aceeași temă