11.3 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialO barieră de corali ar putea fi distrusă prin extinderea unui port...

O barieră de corali ar putea fi distrusă prin extinderea unui port din Florida

Ultima barieră de corali din largul coastelor americane ar putea fi distrusă de lucrările de extindere a portului Everglades, din apropiere de Fort Lauderdale (Florida), informează AFP, citată de Agerpres.

Pentru a atrage atenţia asupra riscurilor cu care se confruntă acest ultim lanț de corali, apărătorul mediului Philippe Cousteau Jr. a început scufundările împreună cu alţi scafandri pentru a studia reciful şi a cere modificarea proiectului de extindere şi adâncire a portului.

Programul de lucrări prevede fonduri pentru dragarea portului Everglades, pentru lărgirea unui canal şi extinderea portului care ar putea găzdui astfel nave mai mari. Dar acest proiect ar afecta grav bariera de corali adiacentă, ultima de pe coastele continentale ale SUA. 

“Există riscul ca puţinii corali rămaşi în această regiune să fie foarte afectaţi de adâncirea portului”, a avertizat nepotul celebrului oceanograf francez Jacques-Yves Cousteau. “Ar fi o tragedie şi, având în vedere că există aici, probabil, corali ‘coarne de cerb’, ar fi de-a dreptul o crimă federală”, a spus cercetătorul născut la şase luni după moartea tatălui său Philippe Cousteau (1940 – 1979), operator pentru filme documentare în domeniul mediului, căzut la datorie în timpul unei filmări. 

Coralii “coarne de cerb” şi “coarne de elan” sunt catalogaţi drept specii “pe cale de dispariţie”, iar 98 la sută dintre ei au dispărut, potrivit organizaţiei non-guvernamentale Miami Waterkeeper, citată de AFP. 

Barierele de corali oferă habitate importante pentru peşti, constituind şi o protecţie a zonelor de coastă împotriva furtunilor şi, în acelaşi timp, atrag mulţi turişti dornici de scufundări. 

Însă aproximativ 80 la sută dintre recifele de pe coastele Floridei au murit din anii 1970 din cauza unor maladii, a furtunilor, a schimbărilor climatice sau a deversărilor din canalizări. 

“Noi pierdem aceşti corali mai repede decât înţelegem cum să îi salvăm”, şi-a exprimat regretul Rachel Silverstein, director al Miami Waterkeeper. 

Un proiect pentru adâncirea fundului mării lângă portul Everglades a fost prezentat în Congres în luna ianuarie, un plan în valoare de 313 milioane de dolari care fusese formulat ca idee de aproape un secol. 

Portul este unul dintre cele mai active din SUA pentru mărfuri, fiind aşezat la o răscruce de drumuri pentru mărfuri din Europa, Marea Mediterană, America de Sud şi Caraibe. Acesta este, de asemenea, unul dintre cele mai mari porturi de croaziere din Florida.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Impostura snoabă și propaganda veselă

Obsesia multor snobi care ce îmbogățesc peste măsură este să devină artiști prin intermediul banilor. Întâi își tot dichisesc și bibilesc casa de un...

Impostura snoabă și propaganda veselă

Obsesia multor snobi care ce îmbogățesc peste măsură este să devină artiști prin intermediul banilor. Întâi își tot dichisesc și bibilesc casa de un...

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...
Ultima oră
Pe aceeași temă