10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialO româncă a fost desemnată ”asistenta anului” în Marea Britanie

O româncă a fost desemnată ”asistenta anului” în Marea Britanie

Băcăuanca Lia Smochina a fost desemnată ”asistenta anului” de către Sistemul Național de Sănătate din Anglia, relatează publicația locală Deșteptarea. 

Fosta asistentă medicală la Spitalul Județean Bacău și la Căminul de Bătrâni este, în prezent, director adjunct ca un cămin de bătrâni din Londra. Lia Smochina a plecat la muncă în Anglia în 2007, după ce 14 ani de zile a lucrat ca asistentă în România. 

Odată ce a ajuns la Londra, femeia a aplicat pentru licența de liberă practică, iar la început a lucrat în NHS (National Health System) prin agenție. Ceea ce înseamnă că înlocuia personalul care absenta din varii motive de la muncă. 

 „În fiecare zi primeam detaliile spitalului și secția unde urma să lucrez a doua zi. A fost destul de greu, fiecare zi era diferită: altă locație, alți pacienți, alți colegi. Am lucrat în mai mult de 15 spitale. Dar a meritat. În acest fel m-am familiarizat cu sistemul și am devenit conștientă că am competențele necesare pentru un asistent medical”, a declarat românca.

În 2013 a devenit director adjunct la un cămin de bătrâni.

„Munca în sistemul de sănătate aici e total diferită față de munca în sistemul de sănătate din țara. Diferită în bine sau nu, nu sunt în măsură să apreciez, dar cu siguranță cere dedicație, încredere, compasiune. Mie nu mi se pare greu pentru că sunt pasionată de muncă mea. Poate că sună ca un clișeu, dar e adevărat, câteodata nici nu simț că muncesc, doar seară când ajung acasă extenuată îmi dau seamă cât de multe evenimente s-au petrecut în ziua respectiva”, a mai spus asistenta.

Nominalizarea pentru secțiunea ”asistenta anului” a fost făcută de departamentul pentru îngrijiri paliative din cadrul NHS, care au fost impresionați de sistemul pe care l-a implementat cu privire la îngrijirea pacienților diagnosticați cu boli incurabile.

”Am primit un telefon într-o zi de la directorul regional care m-a felicitat că sunt printre cele trei finaliste nominalizate pentru acest premiu. Surpriză mea a fost totală pentru că nu știam că sunt nominalizată. Am susținut un interviu în față unor membri ce făceau parte din conducerea companiei, iar după o luna a avut loc gală decernării premiilor, unde au fost anunțate toate nominalizările pentru 113 cămine și câștigatorii. Am stat la aceeași masă cu celelalte două asistențe medicale nominalizate și a fost o așteptare plină de emoții. Când mi-am auzit numele am fost copleșită, chiar nu am crezut că voi câștiga. A fost o experiență unică atunci când am urcat pe podium în lumina reflectoarelor și mi-a fost înmânat premiul” , a povestit Lia Smochina.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...
Ultima oră
Pe aceeași temă