13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialO şoferiţă a fost amendată în Franţa, deoarece purta vălul islamic integral

O şoferiţă a fost amendată în Franţa, deoarece purta vălul islamic integral

Unei femei care purta văl islamic integral în timp ce conducea o maşină în Franţa i-a fost întocmit proces-verbal pentru “conducere în condiţii inconfortabile”, ceea ce, în opinia poliţiei, este legal, dar, în opinia avocatului său, constituie o “atingere adusă drepturilor omului”, relatează AFP, potrivit Mediafax.

Acest caz survine în contextul în care Guvernul francez şi-a anunţat, săptămâna aceasta, intenţia de a depune un proiect de lege privind interdicţia generală a portului vălului islamic integral în spaţiul public, un subiect sensibil, care suscită opinii diferite din partea partidelor şi condamnare din partea unor asociaţii.

O şoferiţă, în vârstă de 31 de ani, care poartă de nouă ani un niqab (un văl care acoperă întregul corp, cu excepţia ochilor), a declarat că a fost amendată cu suma de 22 de euro pentru “circulare în condiţii inconfortabile”, în timpul unui control rutier, la 2 aprilie, la Nantes, în vestul Franţei.

Ea a declarat că după ce a prezentat documentele şi şi-a arătat faţa, poliţistul a anunţat-o că va întocmi proces-verbal din cauza “ţinutei vestimentare”.

În procesul-verbal este menţionat articolul 412-6 din Codul Rutier francez, care prevede amenda cu suma de 22 de euro pentru “conducere în condiţii inconfortabile”, câmpul vizual al femeii fiind redus, în opinia poliţistului.

“Codul Rutier prevede acest tip de contravenţii. Este o problemă lăsată la aprecierea personală a poliţistului sau jandarmului”, a anunţat poliţia.

Acest articol “obligă orice şofer să fie în măsură să efectueze în mod comod şi fără întârziere toate manevrele necesare. Această dispoziţie de ordin general se aplică tuturor comportamentelor susceptibile să afecteze vigilenţa conducătorilor”, a precizat jandarmeria.

Avocatul şoferiţei, Jean-Michel Pollono, a apreciat că această amendă era “nejustificată în termeni de securitate rutieră şi (constituie) o atingere adusă drepturile omului şi ale femeii”.

Cele mai citite

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Beat la volan, cu 218 km pe oră în localitate

Un șofer în vârstă de 41 de ani din Craiova a fost prins de polițiști conducând băut la volan și cu o viteză de...
Ultima oră
Pe aceeași temă