15.7 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialPelerinaj la moaștele Sf. Filofteia, la Curtea de Argeș

Pelerinaj la moaștele Sf. Filofteia, la Curtea de Argeș

Credincioșii ortodocși se vor putea ruga, în acest weekend, la racla cu moaștele Sfintei Mucenițe Filoteia, care va fi depusă în fața Catedralei Arhiepiscopale din Curtea de Argeș, informează Agerpres.

Manifestările vor debuta, vineri seară, la Biserica Domnească, unde va fi oficiată Vecernia Mare. Credincioșii sunt așteptați în același lăcaș de cult sâmbătă dimineață, la Sfânta Liturghie și sfințirea apei.

Sâmbătă după-amiază, după o slujbă oficiată în Paraclisul Mănăstirii Curtea de Argeș, va urma o procesiune cu moaștele Sfintei Mucenițe Filoteia până la baldachinul din fața Catedralei Arhiepiscopale, unde vor fi așezate pentru închinare. În fața Catedralei Arhiepiscopale va fi oficiată și slujba de duminică, atunci când va fi citit și Acatistul Sfintei Mucenițe Filoteia.

Sfânta Muceniță Filoteia a trăit în secolul al XIII-lea, în sudul Dunării, în orașul Târnovo. Nu se știe cu exactitate dacă provenea din neam de români sau de bulgari. A fost martirizată la doar 12 ani, fiind ucisă de tatăl său, care s-a supărat că le dădea mâncare sărmanilor.

Moaștele sale se află la Curtea de Argeș de la sfârșitul secolului al XIV-lea. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 1950 a decis generalizarea cultului Sfintei Filoteia de la Argeș, pomenită la 7 decembrie.

Cele mai citite

Iga Swiatek, campioană la Foro Italico. Poloneza a realizat „dubla” Madrid – Roma

Poloneza Iga Swiatek, liderul clasamentului mondial feminin, și-a adjudecat al 21-lea titlu al carierei, după ce s-a impus în finala turneului WTA de la...

VIDEO. “Țeapa” luată de Cristina Cioran. Cum a pierdut 100.000 de euro

Cristina Cioran, actriță și vedetă TV, a dezvăluit recent o experiență financiară dureroasă, în care a pierdut toți banii pe care îi economisise pentru...

Primar PSD din Gorj, cercetat după ce a lovit cu mașina o femeie și a fugit de la locul accidentului

Primarul comunei gorjene Stejari, Robert Păiuşi, membru al PSD, este cercetat de poliţişti după ce, duminică, a acroşat cu oglinda laterală a autoturismului o...
Ultima oră
Pe aceeași temă