9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO. Peste 5 candidați pe loc, la facultățile Academiei de Poliție. Cea...

FOTO. Peste 5 candidați pe loc, la facultățile Academiei de Poliție. Cea mai mare concurență, la specialitatea Jandarmi

Concurență acerbă, anul acesta, pentru locurile scoase la concurs de Academia de Poliție. Aproape 3.000 de candidați s-au înscris pe 603 locuri. Peste 800 de concurenți sunt fete, anunță Ministerul de Interne.

20 și 21 iulie au fost zile de înscrieri la Academia de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza” din București. Forfota în Capitală a început încă de sâmbătă, când Gara de Nord s-a umplut de viitori posibili studenți ai Academiei. Alții au venit cu microbuze. Mulți au ales să vină cu mașinile personale sau ale părinților. 

Duminică dimineața, parcările din Băneasa s-au umplut de mașini. Nu puteai să arunci un ac. Ba chiar și parcările centrelor comerciale din zonă s-au umplut ”ochi” de mașini. Erau oameni veniți din toată țara. Fiecare candidat era însoțit de cel puțin două rude. Astfel, la poarta Academiei era un adevărat furnicar. Candidații pe mijloc, părinții emoționați pe margine. Și-i imaginau deja îmbrăcați în uniforma de polițist, jandarm, pompier, polițist de frontieră. Când intra băiatul sau fata în curte, unde trebuia să se înscrie, părinții săreau imediat la gard să-i vadă cum ajung, dacă merg la masa care trebuie, dacă nu cumva le ia cineva rândul.

Unii mergeau să ia apă și dulciuri de la centrele comerciale din zonă. A fost un câștig și pentru firmele rspective, pentru că dacă tot au ajuns la București, oamenii intrau să vadă și să ia nimicuri de prin magazine, mai ales dacă scria pe etichetă ce sunt la reducere.

Candidații erau din toate mediile sociale. Unii mai șmecherași veniseră deja cu aere de comisari. Le dădau ordine amicilor sau colegilor. Alții, mai timizi, își așteptau liniștiți rândul să intre în curte. Foarte mulți dintre cei care vor susține, anul acesta, concursul la Academia de Poliție sunt copii ale cadrelor MAI. Sute de polițiști, jandarmi și pompieri și-au luat libere sau concedii să-și susțină copiii care au ales să le calce pe urme. 

”Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” a scos la concurs 603 de locuri, astfel: 495 la Facultatea de Poliție (115 la specializarea Drept și 380 la specializarea Ordine și Siguranță Publică), 50 la Facultatea de Pompieri, 20 la Facultatea de Arhivistică și 38 de locuri la forma de învățământ cu frecvența redusă, specializarea ordine și siguranță publică”, a declarat pentru România Liberă purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Monica Dajbog.

Concurență acerbă la Jandarmi

”Cea mai mare concurență este la Facultatea de Poliție – specialitatea Jandarmi, unde pentru cele 34 locuri scoase la concurs s-au înscris 215 candidați (6,32 înscrişi/loc). La specialitatea Poliţie pentru cele 355 locuri scoase la concurs s-au înscris 1.782 candidați (5,02 înscrişi/loc)”, a mai explicat Monica Dajbog.

Academia de Poliție “Alexandru Ioan Cuza” este una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior din țară, singura care pregătește ofițeri pentru structurile Ministerului Afacerilor Interne.

Dacă în trecut numărul de băieți înscriși la examenul de admitere în Academia de Poliție era mult mai mare comparativ cu cel al fetelor, în ultimii ani tot mai multe tinere s-au înscris la concursul de admitere la specializările poliție, poliție de frontieră sau jandarmerie. În acest an, 832 dintre candidați sunt fete.

Ultima probă a examenului va avea loc la data de 31 iulie.

Cele mai citite

Din “Groapă” direct în “Clan”. Marius Manole: “Mă bucur că am ocazia să fac ceea ce îmi place”

Producția de mare succes a PRO TV-ului, serialul "Clanul", se apropie de final. Ultimele episoade aduc situații limită, suspans și personaje noi. Spre exemplu,...

Doliu în fotbalul românesc! A murit o legendă a Universității Craiova

Florin Oprea, portarul cu care Universitatea Craiova a cucerit primul titlu de campioană a României în sezonul 1973-1974, a decedat astăzi, la 76 de...

Din “Groapă” direct în “Clan”. Marius Manole: “Mă bucur că am ocazia să fac ceea ce îmi place”

Producția de mare succes a PRO TV-ului, serialul "Clanul", se apropie de final. Ultimele episoade aduc situații limită, suspans și personaje noi. Spre exemplu,...
Ultima oră
Pe aceeași temă