19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialPeste 50 de milioane de euro vor fi cheltuiți pentru proiectul Arad...

Peste 50 de milioane de euro vor fi cheltuiți pentru proiectul Arad – Capitală Culturală Europeană

Administrația locală din Arad va cheltui peste 50 de milioane de euro în competiția pentru titlul de Capitală Culturală Europeană 2021, dosarul de candidatură fiind finalizat, iar banii urmează a fi investiţi în infrastructura culturală şi în "oferta pentru Europa", a anunțat primarul Gheorghe Falcă

Primăria Arad a prezentat public, sâmbătă seara, proiectul candidaturii orașului la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021, eveniment care a avut loc în prezența a peste 1.500 de persoane, într-un spațiu inedit, mai exact într-o hală de producție de tramvaie a fabricii Astra Vagoane Călători, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Organizatorii evenimentului și-au justificat alegerea prin faptul că mediul economic din oraș susține cultura și va exista un parteneriat pentru proiectul candidaturii.

Participanții au fost primiți într-o hală în care erau un tramvai Imperio, un prototip de tramvai și un autobuz. Scaunele au fost așezate printre echipamente de lucru, iar o scenă cu ecrane mari a fost pregătită pentru discursuri într-un capăt al halei.

În discursul său, primarul orașului, Gheorghe Falcă, a spus că există un sondaj din care reise că 80 la sută dintre arădeni susțin proiectul candidaturii pentru acest titlu.

Potrivit primarului, peste 50 de milioane de euro vor fi cheltuiți pe proiecte culturale în următorii ani, în legătură cu această candidatură.

"Vom investi în această competiție peste 50 de milioane de euro. Suntem poate orașul care a pus cei mai mulți bani la bătaie pentru că noi lucrăm atât la infrastructura culturală, cât și la oferta noastră pentru Europa. Noi nu vrem să fim o capitală culturală în interiorul României, vrem să oferim Europei soluții care pleacă din Arad", a declarat edilul-șef.

Falcă a explicat că o parte din bani vor merge pe infrastructura culturală, respectiv restaurarea unor clădiri importante.

Primarul a precizat că suma de peste 50 de milioane de euro estimată se referă la investiții directe, iar dacă se iau în considerare și investițiile indirecte în cultură, precum reconversia Cetății Aradului, suma va depăși 200 de milioane de euro.

Referitor la dosarul candidaturii, primarul a declarat că acesta a fost finalizat, iar la începutul lunii octombrie, într-o ședință a Consiliului Local, va fi aprobată finanțarea pentru fiecare obiectiv.

"Ulterior, echipa noastră se va deplasa la București pentru depunerea dosarului la Ministerul Culturii, iar în decembrie va susține candidatura în fața juriului", a spus Falcă.

Printre inițiativele prezentate de edil și echipa sa se numără valorificarea râului Mureș, care trece prin centrul orașului.

"Mureșul va fi cea mai importantă stradă a orașului, va fi pus în valoare", a declarat Falcă.

Primarul s-a referit și la bugetul alocat culturii în ultimii ani, spunând că acesta a fost în creștere, iar până în 2021 va reprezenta 16 la sută din bugetul municipal.

Totodată, primarul a anunțat că Aradul este singurul oraș din România care a decis să candideze și pentru titlul de Capitală Europeană Verde 2018.

"Nu știm dacă vom câștiga. Niciodată nu a câștigat o astfel de competiție un oraș care a candidat prima dată, dar știm ce direcție să avem. Știm că ne interesează transportul local, spațiile verzi, calitatea aerului", a declarat edilul.

Evenimentul de prezentare a candidaturii s-a încheiat cu o recepție, iar la ieșire participanții cu primit câte un pachețel în care erau cinci bucăți de șuhaidă, o specialitate locală din ciocolată.

În 5 martie 2013, Aradul şi-a lansat oficial candidatura pentru titlul de Capitală Culturală Europeană 2021. Evenimentul a avut loc la Bruxelles, în Parlamentul European, în prezenţa a peste 300 de invitaţi, între care europarlamentari şi membri ai Comitetului Regiunilor.

Cele mai citite

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...

Dacă vor avea pe ele avioane F-16 ale Ucrainei, Rusia amenință că va ataca baze militare din România

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a amenințat că Rusia va ataca viitoarele avioane F-16 ale Ucrainei chiar dacă aeronavele se vor afla în...
Ultima oră
Pe aceeași temă