18.9 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialPeste 5000 de sași sunt așteptați la Săptămâna Haferland

Peste 5000 de sași sunt așteptați la Săptămâna Haferland

Peste 5000 de sași sunt așteptați, în perioada 15 – 24 august, la Săptămâna Haferland, cel mai mare eveniment cultural care are ca scop promovarea localităților pitorești din Țara Ovăzului (traducerea în limba română pentru denumirea dată regiunii Haferland). 

 

Pe lângă localitățile bine-cunoscute deja, precum Viscri, Sighișoara și Rupea, turiștii vor avea ocazia să descopere în timpul evenimentului locuri de poveste din Criț, Saschiz, Bunești, Meșendorf și Roadeș. Mai mult, aceștia vor putea participa, pe parcursul celor 10 zile de manifestări, la concerte în aer liber, slujbe religioase, concerte de orgă, picnicuri, drumeții prin pădure și trasee cu bicicleta, precum și alte activități de petrecere a timpului liber. 

Zilele în care organizatorii așteaptă cei mai mulți vizitatori sunt 16 și 17 august, atunci când fosta casă parohială din Criț va fi inaugurată, în urma unui proces elaborat de reconstrucție după planurile inițiale ale clădirii, iar în Rupea va avea loc o slujbă la șantierul Bisericii Evanghelice din localitate.

Inițiatorii evenimentului, Fundația Michael Schmidt, împreună cu Fundația Peter Maffay / Tabaluga, susținute de Fundația Adept, Mihai Eminescu Trust și Consiliul Local Bunești, își propun să sprijine activ conservarea și restaurarea moștenirii culturale a sașilor, inclusiv promovarea turistică a acestei zone.

Investițiile realizate până în prezent în restaurarea clădirilor de patrimoniu și în promovarea zonei Haferland ca obiectiv turistic sunt de ordinul milioanelor de euro, fondurile fiind obținute din donațiile sașilor plecați din țară, dar și prin contribuția și efortul personal al unor membri ai comunității care au revenit în România și sunt deținătorii unor afaceri de succes. 

Aproximativ 20.000 – 30.000 de sași vizitează anual în Țara Ovăzului, iar mulți dintre aceștia susțin cu fonduri restaurarea patrimoniului cultural. Această regiune pitorească din România a fost denumită Haferland sau Țara Ovăzului întrucât localnicii obișnuiau să cultive cu precădere ovăzul, din cauza climatului mai aspru. 

Cele mai citite

O bonă din București a lovit copilul pe care îl avea în grijă. Femeia a fost reținută

Vineri, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 22 Poliție au pus în aplicare un mandat de aducere emis pe numele...

Alexandru Rafila e convins: “Calitatea asistenţei medicale se va îmbunătăţi simţitor”

La ceremonia oficială de inaugurare a lucrărilor de construcție a Spitalului Regional de Urgență Cluj, desfășurată sâmbătă, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a subliniat că...

Comisar acuzat de relații sexuale cu o minoră de 13 ani

Un scandal de proporții a izbucnit la Poliția de Frontieră Galați, unde comisarul șef Aurel Mihail Topciu, în vârstă de 47 de ani,...
Ultima oră
Pe aceeași temă