10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialPrincipele Radu: Palatul Elisabeta ar trebui să fie întreţinut de guvern

Principele Radu: Palatul Elisabeta ar trebui să fie întreţinut de guvern

Statul ar trebui să plătească în continuare cheltuielile de la Palatul Elisabeta, care s-ar ridica la 3500 de euro lunar, deoarece Casa Regală este o “instituţie istorică”, iar acţiunile pe care le face aceasta “fac bine ţării”, a spus sâmbătă principele Radu, citat de NewsIn.

Principele a admis că Executivul nu este obligat prin lege să achite cheltuielile pentru funcţionarea Palatului Elisabeta, opinând că modul în care a fost tratat în presă acest subiect a fost nedrept faţă de Guvern.  “Guvernul este acuzat în cel puţin două direcţii pe nedrept. Întâi că nu există o lege care să ceară Guvernului sau autorităţii centrale să plătească unui şef de stat casa, ci doar un secretar, un consilier şi gardă propriu-zisă. Ceea ce Guvernele precedente plăteau, nu era aceasta, ci plăteau o serie de cheltuieli ale Palatului Elisabeta în general”, a declarat principele Radu la Realitatea TV.

El a opinat însă că statul ar trebui să achite în continuare contravaloarea acelor cheltuieli, deoarece Familia Regală reprezintă România şi are diverse activităţi care aduc beneficii ţării.

Principele Radu a mai spus că suma pe care statul o achită cu cheltuielile de la Palat se ridică la 3500 de euro lunar, deci economiile realizate nu ar fi foarte mari, iar garanţia că aceşti bani ar ajunge la “săracul român” este nesigură.  “Pentru că cheltuiala pe care am socotit-o noi lunar, care ne-ar reveni, este de 3500 de euro. Aceasta este economia. Aş vrea să vă întreb: sunteţi siguri că aceşti 3500 de euro pe care ar trebui să-i plătim noi acum merg la săracul român? Aveţi certitudinea că bietul român primeşte aceşti 3500 de euro? Ei nu ajung să plătesc nici apa minerală în instituţii ale statului”, a  mai spus Radu de Hohenzollern.

“Nu mai e cazul în 2010 ca o instituţie atât de importantă, istorică a statului român, să trebuiască să plătească, adică să facă un fel de caritate pentru ceva ce este fără rost. Regele, care este el însuşi o instituţie, singurul supravieţuitor al Războiului, cel mai vechi rege din lume – a fost încoronat cu peste 80 de ani în urmă – trebuie ţinut într-o stare decentă, de spriijin. Chiar şi dacă nu face nimic. Dar dacă merge în fiecare lună de la Madrid la Amman, de la Moscova la Roma, de la Paris la Londra, pledând cauza României, îl mai pui să şi plătească?”, a mai declarat principele.

Comentariile Principelui Radu vin în condiţiile în care Casa Regală ar urma să fie obligată să achite cheltuielile de administrare a Palatului Elisabeta, potrivit unei decizii luate pe 14 aprilie de Guvern.

RA-APPS asigură reşedinţa pentru doi foşti şefi de stat, Regele Mihai şi Emil Constantinescu, singurul care suportă cheltuielile cu imobilul este fostul preşedinte, iar Regia nu mai poate achita costurile de întreţinere a Palatului Elisabeta, reşedinţa fostului suveran, din cauza crizei, potrivit unui comunicat remis de Secretariatul General al Guvernului (SGG) în 1 aprilie.

Instituţia preciza că, în anul 2009, RA-APPS a achitat 676.000 de lei pentru administrarea Palatului Elisabeta (energie electrică, gaze, apă, canal, telefon, bunuri mobile, de personal, dar şi alte cheltuieli de întreţinere a imobilului), iar pentru 2010 sunt estimate cheltuieli de 750.000 de lei.

Cele mai citite

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...
Ultima oră
Pe aceeași temă