11 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialProiect: fără telefoane mobile pe străzi

Proiect: fără telefoane mobile pe străzi

Statul american New Jersey ar putea interzice folosirea telefonului mobil de către pietoni în timpul deplasării pe stradă, scrie arstechnica.com, potrivit Agerpres. Politicianul democrat Pamela Lampitt a propus un proiect de lege prin care li se interzice pietonilor să trimită mesaje text sau chiar să folosească telefonul mobil în timp ce se deplasează pe stradă, dacă dispozitivele mobile nu sunt dotate cu căşti sau cu alte dispozitive ''hands-free''. 

În cazul în care legea va fi votată, cei care nu vor respecta prevederile sale vor suporta amenzi de până la 50 de dolari sau închisoare de până la 15 zile, la fel ca sancţiunile prevăzute în cazul traversării prin loc nepermis sau pe culoarea roşie a semaforului. 

Astfel, dacă legea va fi votată, regulile din statul New Jersey vor fi similare pentru şoferi şi pentru pietoni. În total 14 state americane interzic folosirea telefonului mobil pentru şoferi atunci când aceştia se află la volan şi 46 de state interzic trimiterea de mesaje text atunci când şoferii conduc, potrivit National Conference of State Legislators (NCSL). 

Până în prezent, niciun stat nu a votat o lege "care să-i vizeze direct pe bicicliştii sau pe pietonii neatenţi" când se deplasează pe stradă, a declarat Douglas Shinkle de la NCSL pentru Associated Press. Însă patru state americane au luat în considerare adoptarea unor legi similare în ultimii ani, iar în statul Hawaii o astfel de lege este dezbătută în prezent. 

''O persoană care traversează strada şi este concentrată la smartphone-ul său reprezintă un pericol la fel de mare pentru şoferi ca şi o persoană care traversează în mod neregulamentar şi ar trebui să primească aceeaşi penalizare'', a declarat Pamela Lampitt pentru Associated Press. Lampitt a făcut referire la un raport al National Safety Council care menţiona că accidentele în care au fost implicaţi pietoni în timp ce foloseau telefonul mobil s-au soldat cu rănirea a 11.101 persoane în perioada 2000-2011. În circa 80% din aceste accidente pietonii atenţi la telefon s-au împiedicat şi au căzut, iar în 9% dintre cazuri pietonii s-au lovit de obiecte fixe de pe stradă.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă