13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialProtest față de gropile din DN 76, la Bihor

Protest față de gropile din DN 76, la Bihor

Aproximativ 100 de oameni au protestat, vineri, într-o parcare de la intrarea în comuna bihoreană Pocola, faţă de starea DN76 Oradea-Beiuş-Deva (E 79), care este plin de gropi. Ei au adus chiar și o cruce pe care au scris: "DN76, decedat 2014", relatează Mediafax.

Oamenii au purtat bannere cu sigla Uniunii Europene, pe care scria "Vrem drumuri europene, nu numai cu numele" şi au adus la locul protestului o cruce de lemn pe care a fost inscripţionat mesajul "DN76, decedat 2014", dar şi panouri cu fotografii înfăţişând gropile de pe acest drum.

Totodată, oamenii au adus şi câteva piese de maşini despre care au spus că au fost deteriorate pe această şosea.

"Vrem să aducem la cunoştinţa autorităţilor că acest drum european are caracteristicile şi aspectul unui drum comunal. Pe acest drum au început lucrări, măsurători, încă din 2006. Suntem în 2014, au trecut 7-8 ani în care nu s-a făcut nimic şi totul a fost distrus. Din ‘89 şi până azi au fost doar plombări, nu reparaţii capitale, este o şosea construită în anii '50 şi nu are cum să reziste traficului din această perioadă", a spus Dan Popa, unul dintre organizatorii protestului.

El a afirmat că, deşi drumul are o importanţă deosebită, inclusiv la nivel european, deoarece "este cea mai scurtă distanţă între Viena, Budapesta şi Bucureşti", este "revoltător" că lucrările nu sunt finalizate.

Protestatarii mai spun că locuitorii sunt afectaţi de starea şoselei, pe de o parte deoarece în caz de urgenţe ambulanţele şi alte autospeciale de intervenţie ajung mai greu la ei, iar pe de alta întrucât afacerile din zonă au de suferit, marfa localnicilor fiind refuzată din cauză că nu ajunge la timp la destinaţii, iar maşinile sunt distruse din cauza gropilor şi denivelărilor.

Spre deosebire de protestul precedent, din primăvara anului trecut, când şoferii au mărşăluit pe DN 76, de data aceasta organizatorii au decis să nu încurce traficul, cu atât mai mult cu cât de-a lungul celor 118 kilometri ai şoselei care traversează judeţul Bihor de la Oradea până la intrarea în localitatea arădeană Vârfuri sunt 19 semafoare temporare şi se circulă pe o singură bandă.

Ca urmare, protestatarii au rămas în parcarea de la intrarea în comuna Pocola, scandând "Nu vrem crater bihorean, noi vrem drum european", "Fără gropi!" şi "Vrem şosea!". Totodată, protestatarii au afişat pancarte cu mesaje precum "Drumul incompetenţei", "Vrem şosea, nu cacealma!" şi "E79, drum veşnic în lucru".

Dan Popa a afirmat că, de când organizatorii au anunţat şi promovat protestul pe reţelele de socializare şi în presa locală, în zonă a început să se lucreze într-un ritm mai alert.

"Se lucrează de trei zile cât nu s-a lucrat în şase luni", a afirmat acesta.

Oamenii au mai spus că au obţinut o autorizaţie pentru organizarea protestului, iar la faţa locului au fost mobilizate mai multe echipaje de Poliţie, fiind prezent inclusiv şeful Poliţiei Rutiere Bihor, comisarul şef Dorin Sava.

Protestul a durat o oră şi jumătate.

Deşi organizatorii estimaseră că vor participa aproximativ o mie de persoane, la Pocola s-au strâns circa o sută de oameni, din care, până la final, o jumătate au plecat.

Lucrările pentru reabilitarea DN 76 Oradea-Deva-Beiuş au început în 2010 şi ar fi trebuit finalizate, iniţial, în 2013, dar termenele au fost amânate prin acte adiţionale. Valoarea totală a lucrărilor este de 437 de milioane lei, plus TVA, iar acestea au fost împărţite în trei tronsoane, fiind încredinţate către tot atâtea firme.

Pentru tronsonul Oradea-Dealul Bitiilor (50,73 kilometri), contractul de 161,037 milioane (fără TVA) a fost atribuit asocierii CCCF Timişoara – Co.Ge.Fa Sp.A-Sim. Co, stadiul de realizare a lucrărilor fiind de numai 5,54% în luna martie, când a fost făcută ultima evaluare, conform site-ului CNADNR. Tronsonul Beiuş-Ştei (31 kilometri) a fost atribuit de CNADNR asocierii AZVI-AZCALE pentru 99,58 milioane lei (fără TVA), stadiul lucrărilor fiind de 2,39% în martie. Pentru tronsonul Ştei-Vârfurile (33,31 kilometri), firma Construct Mod din Oradea a primit 170,868 milioane lei (fără TVA), iar stadiul lucrărilor, în luna martie, era de 27,61%.

Potrivit şefului Serviciului Poliţiei Rutiere Bihor, comisarul şef Dorin Sava, de la începerea lucrărilor pe acest drum național numărul accidentelor rutiere a crescut între Oradea şi Vârfurile cu peste 10 la sută faţă de anul 2010, iar accesul echipajelor de Poliţie, SMURD, Ambulanţă şi ISU este îngreunat de faptul că pe cea mai mare parte a drumului se circulă pe o singură bandă din această primăvară. Viteza medie de deplasare pe DN 76 este, în prezent, sub 40 de kilometri la oră.

În aprilie anul trecut, 750 de oameni cu peste 250 de mașini au participat la un protest similar, dar atunci convoiul de maşini a blocat drumul. Tot atunci, oamenii au aşezat ghivece cu flori în asfalt.

Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Marcel Ciolacu îi ia apărarea Gabrielei Firea: “N-a avut nicio treabă cu azilele groazei”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că Gabriela Firea nu a avut nicio implicare în gestionarea azilelor groazei, iar problemele existente erau deja cunoscute,...

Beat la volan, cu 218 km pe oră în localitate

Un șofer în vârstă de 41 de ani din Craiova a fost prins de polițiști conducând băut la volan și cu o viteză de...
Ultima oră
Pe aceeași temă