Românii aruncă la gunoi în fiecare an 5 milioane de tone de alimente, 80% din acestea ajungând în tomberon imediat după Sărbători, potrivit statisticilor citate de B1 TV.
Fie că recunosc, fie că se dau chibzuiți, românii aruncă în fiecare an cam 10% din alimentele pe care le cumpără. Iar cele mai mari cantități sunt aruncate în perioada sărbătorilor.
Legumele, fructele, peştele şi mezelurile sunt în topul alimentelor aruncate la tomberon. Românii prinşi în febra sărbătorilor nu se pot abţine de la cumpărat și așa ajung să arunce multe din produsele pe care le cumpără inutil.
În Europa, politicile de încurajare a scăderii cantităţilor de mâncare aruncată au dat roade. Spaniolii, italienii, nemţii si olandezii au început deja să cumpere mult mai echilibrat. Cu toate acestea, statisticile arată că 1,3 miliarde de tone de produse sunt aruncate în fiecare an în întreaga lume.