19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialRusia cere Interpolului mandat de urmărire pe numele lui Hodorkovski, oponentul lui...

Rusia cere Interpolului mandat de urmărire pe numele lui Hodorkovski, oponentul lui Putin

Rusia a cerut Interpolului să emită un mandat de urmărire şi reţinere pe numele fostului magnat rus al petrolului Mihail Hodorkovski, în prezent unul dintre cei mai vocali oponenţi ai Kremlinului, care este acuzat de justiţia rusă de punerea la cale a două asasinate între 1988 şi 1999, relatează joi Interfax şi EFE, citate de Agerpres. 

”În 3 februarie, Oficiul naţional (rus) al Interpol a solicitat secretariatului general al Interpol să-l includă pe Mihail Hodorkovski pe listele cu persoane date în căutare pentru a fi reţinute”,a declarat un purtător de cuvânt al centrului de presă al oficiului amintit. 

În decembrie 2015, un tribunal din Moscova a emis un mandat internaţional de arestare pe numele lui Mihail Hodorkovski, fostul director executiv al companiei petroliere Iukos şi unul dintre cei mai bogaţi oameni din ţară. El era suspectat de implicare în uciderea primarului Nefteiugansk, Vladimir Petuhov, în 1998, şi de o tentativă de atentat la viaţa unui antreprenor, care a supravieţuit, dar două dintre gărzile sale de corp au fost ucise. 

În acelaşi timp, Hodorkovski, care trăieşte în prezent în Elveţia, nu intenţionează să-şi limiteze deplasările în urma solicitării autorităţilor ruse către Interpol, a indicat la Moscova purtătoarea sa de cuvânt, Olga Pispanen. 

Hodorkovski, fondatorul mişcării de opoziţie Open Russia şi oponent ferm al preşedintelui rus Vladimir Putin, a declarat că toate acuzaţiile împotriva sa sunt motivate politic. 

'Spre deosebire de noi, sistemul judiciar din ţările democratice este independent. Prin urmare, sperăm că (secretariatul general al Interpol) va lua în considerare toate aspectele legate de acest caz', a declarat Pispanen pentru Interfax. 

La scurt timp după ce a fost acuzat de aceste crime, Hodorkovski a declarat că o nouă revoluţie este 'inevitabilă şi necesară' în Rusia în lipsa unor mecanisme juridice de alternanţă la putere. 

'Revoluţia ar trebui să fie paşnică. Acesta este scopul nostru. Putin şi cercul lui ar trebui să compară şi să dea socoteală pentru ceea ce au făcut în faţa unei instanţe independente', a spus el. 

Hodorkovski a stat aproape zece ani la închisoare după ce a fost condamnat pentru mai multe infracţiuni economice, în care el a pledat nevinovat, fiind graţiat în 2013 de Vladimir Putin din motive umanitare.

Cele mai citite

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...
Ultima oră
Pe aceeași temă