13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialSânpetru, sărbătorit la 29 iunie. Obiceiuri și tradiții

Sânpetru, sărbătorit la 29 iunie. Obiceiuri și tradiții

Sfinții Apostoli Petru și Pavel se sărbătoresc, anual, în data de 29 iunie. Cei doi apostoli sunt sărbătoriți împreună pentru că au murit amândoi în ziua de 29 iunie a anului 67, în timpul prigoanei creștine declanșată de împăratul roman Nero, informează site-ul creștinortodox.ro.

În cultura populară, sărbătoarea este cunoscută sub numele de „Sânpetru” și marchează miezul verii agrare și perioada secerișului. Potrivit credinței populare, Sânpetru de Vară este despărțit de fratele sau, Sânpetru de Iarnă, patron al lupilor, de aproximativ o jumătate de an.

Sânpetru apare fie că personaj pământean, fie ca divinitate celestă. În vremurile imemoriale, când oamenii erau foarte credincioși, Sânpetru de Vară umblă pe Pământ, singur sau însoțit de Dumneze. Adesea, Dumnezeu îl consulta la luarea unor decizii. În poveștirile și snoavele populare Sânpetru este un om obișnuit: se îmbrăca în straie țărănești; se ocupă cu agricultura, creșterea animalelor și, mai ales, cu pescuitul.

Fiind credincios, foarte harnic și bun sfetnic, Sânpetru este luat de Dumnezeu în cer unde îi încredințează porțile și cheile Raiului. Acolo, fiind mai mare peste cămările cerești, împarte hrană animalelor sălbatice, în special lupilor, fierbe grindină pentru a o mărunți prin topire și a deveni mai puțin periculoasă etc.

La marile sărbători calendaristice (Crăciun, Anul Nou, Bobotează, Macinici, Sangiorz, Sânziene) Sânpetru poate fi văzut de pământeni la miezul nopții, când se deschide pentru o singură clipă cerul, stând la masa împărătească în dreapta lui Dumnezeu. Sânpetru este cel mai cunoscut „sfânt” al calendarului popular.

Importanța sărbătorii este subliniată de postul care o precede, Postul lui Sânpetru, care, spre deosebire de Postul Paștelui, Postul Crăciunului și Postul Santamariei, are număr variabil de zile.

Local, sărbătoarea era anunțată de anumite repere cosmice și terestre: apariția licuricilor, amuțitul cucului, răsăritul constelației Găinușei și altele. 

Obiceiuri și tradiții 

Potrivit site-ului ziarulunirea.ro, în ziua sărbătorii, oamenii obişnuiesc să dea de pomană pentru sufletele celor morţi, sărbătoarea fiind cunoscută şi sub numele de „Moşii de Sânpetru”. Conform credinţei populare, moşii ar fi fost nouă bătrâni care făceau doar lucruri bune şi minuni peste tot pe unde mergeau.

În această zi, femeile împart oale cu apă, pentru ca cei morţi să aibă ce bea pe lumea cealaltă. Totodată, oamenii au voie să lucreaze orice, dar să nu toarcă, căci se crede că astfel se întorc colacii de la morţi.

În ziua Moşilor de Sânpetru, femeile dau de pomană şi vase cu vine, lapte şi mâncare gătită, vase care se împodobesc deseori cu flori şi cireşe.  Unei femei nu îi e îngăduit nici unei femei să mănânce mere până în această zi, fiindcă altfel îi supăra pe morţi.

După sărbătoare însă, femeile tinere pot mânca mere, cele vârstnice fiind nevoite să mai aştepte până la Sfântul Ilie. În această zi se duc la biserica mere, zarzăre, coliva, colaci. 

Până în această zi nu se scutură merii. Se crede că, dacă se respectă această datină, sunt ocrotite ogoarele de căderea grindinei.

Oamenii pistruiaţi trebuie să se spele pe faţă cu apă la miezul nopţii, când cântă cocoşul; tradiţia spune că respectând acest ritual, pistruii nu se mai înmulţesc.

Sărbătoarea sfinţilor Petru şi Pavel se ţine timp de trei zile pentru ca agricultorii să fie protejaţi împotriva potoapelor şi pentru ca grânele lor să fie bogate. 

Cele mai citite

Încercare disperată a avocaților lui Mario Iorgulescu de a-l scăpa de închisoare: „Suferă de leziuni cerebrale încă din copilărie”

Avocaţii lui Mario Iorgulescu încearcă să-l scape pe tânăr de condamnarea de 13 ani şi 8 luni de închisoare pentru omor, susţinând că are...

Oamenii de știință din Israel au făcut o descoperire remarcabilă legată de o supernovă

În urmă cu aproximativ 20 de milioane de ani, într-o galaxie nu foarte îndepărtată, o stea de mari dimensiuni a explodat şi a trimis...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...
Ultima oră
Pe aceeași temă