23.9 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialGALERIE FOTO. Sirienii vin cu barca pe mare, pakistanezii, ascunși în TIR-uri....

GALERIE FOTO. Sirienii vin cu barca pe mare, pakistanezii, ascunși în TIR-uri. Peste 655 de străini, prinși intrând sau ieșind ilegal din România, în 2014

În anul 2014, poliţiştii de frontieră au depistat în zona de competenţă 655 cetăţeni străini implicaţi în migraţia ilegală. Din totalul persoanelor implicate în migraţia ilegală, 405 cetăţeni străini au fost depistaţi în trecere/tentativă de trecere ilegală a frontierei (167 pe sensul de intrare în ţară şi 238 străini pe sensul de ieşire din ţară), diferența fiind reprezentată de persoane depistate în zona de competență.

Modalităţile de încercare de intrare ilegală în România folosite mai des de migranţi au fost: trecere/tentativă de trecere ilegală pe frontiera verde si ascunderea în mijloace de transport.

Totodată, pentru ieşire ilegală din tara cele mai uzitate au fost: trecerea/tentativa de trecere pe frontiera verde, ascunderea în mijloacele de transport şi utilizarea documentelor false/falsificate.

De asemenea, din numărul total al persoanelor implicate în migraţia ilegală, 543 persoane au fost organizate în 141 grupuri de migranţi în care au fost identificaţi 101 traficanţi. De asemenea, au fost depistate 91 persoane (47 cetăţeni români şi 44 cetăţeni străini) implicate in activităţi de călăuzire.

Modalităţi de migraţie ilegală:

cetăţeni sirieni – sunt depistaţi în tentativă de intrare ilegală la frontiera cu Bulgaria (prezentare de documente false/falsificate sau prin sustragerea de la controlul de frontieră) sau la Marea Neagră utilizând ambarcaţiuni turceşti şi tentativă de ieşire ilegală la frontiera cu Ungaria (frontiera verde sau în punctul de frontieră utilizând cărţi de identitate false/falsificate româneşti şi bulgăreşti, ascunşi în mijloace de transport ).

cetăţeni afgani – depistaţi în tentativă de intrare ilegală la frontiera maritimă, frontiera cu R. Moldova şi cea cu Bulgaria şi în tentativă de ieşire ilegală la frontiera verde spre Ungaria;

cetăţeni turci – după intrarea legală în România sunt depistaţi tentativă de ieşire ilegală la frontiera cu Ungaria (la frontiera verde sau în punctul de frontieră utilizând documente false/falsificate);

cetăţeni pakistanezi – sunt depistaţi ascunşi în mijloace de transport cu intenţia de ieşire ilegală din România sau în tentativă de trecere a frontierei verzi cu Ungaria;

cetăţeni irakieni – sunt depistati in tentativa de intrare ilegală la frontiera cu Bulgaria ascunşi în mijloace de transport sau folosind documente falsificate, cu intenţia de ieşire ilegală la pe frontiera cu Ungaria sau ascunsi in autovehicule;

La frontiera României au fost depistate acţionând ilegal (atât pe intrare cât şi pe ieşire) şi persoane provenind din: Algeria, Armenia, Bangladesh, Coasta de Fildeş, Congo, Egipt, Eritrea, Georgia, Ghana, Guineea, India, Iran, Kosovo, Liban, Maroc, R.Moldova, Macedonia, Palestina, Nepal, Nigeria, Rusia, Senegal, Serbia, Somalia, Sri Lanka, Togo, Ucraina, Vietnam, etc. 

99 de migranți, prinși de Garda de Coastă

În primele 7 luni ale anului 2014, poliţiştii de frontieră români au depistat 99 migranti, cetăţeni din Afganistan, Siria, Iran, Somalia şi Pakistan, care au încercat să intre ilegal în România prin zona de competenţă a Gărzii de Coastă.

Aceştia au fost ajutaţi de patru călăuze (2 georgieni, 1 turc şi 1 ucrainean) care i-au adus, cu ajutorul unor ambarcaţiuni de mici dimensiuni, în apele teritoriale româneşti ale Mării Negre, în schimbul unor sume de bani.

De asemenea, în cursul anului 2013, poliţiştii de frontieră au depistat 118 migranţi, sirieni şi afgani, călăuziţi de cinci cetăţeni turci.

Cea mai recentă captură de migranți a fost în urmă cu două săptămâni. 

52 de migranți găsiți, la limita dintre viață și moarte, pe Marea Neagră

În data 23.07.2014, în jurul orei 12.00, poliţiştii de frontieră din cadrul Sistemului Complex de Observare, Supraveghere şi Control al Traficului la Marea Neagră – SCOMAR au identificat o ambarcaţiune suspectă în Marea Neagră, fără pavilion arborat, la aproximativ 18 mile marine travers de plaja din Vama Veche, în zona de patrulare comună româno-bulgară, care se apropia de apele teritoriale ale României.

Imediat, Garda de Coastă a dispus deplasarea navei MAI 1105 „Ştefan cel Mare”, aflată în misiune pe Marea Neagră, pentru identificarea şi supravegherea ambarcaţiunii suspecte.

Ambarcaţiunea a intrat în apele teritoriale ale României, ocazie cu care s-a stabilit că la bordul acesteia se află un număr mare de persoane care au solicitat sprijinul poliţiştilor de frontieră.

Drept urmare, poliţiştii de frontieră au declanşat procedurile specifice pentru o misiune de salvare pe mare.

Persoanele în cauză, 34 de bărbaţi, 5 femei şi 15 minori, cetăţeni din Afganistan, Iran şi Pakistan şi două călăuze, ambele din Georgia, au fost transbordate pe nava MAI 1105 şi conduse la sediul Grupului de Nave Constanţa, unde au ajuns în cursul nopţii.

Ambarcaţiune cu 39 de migranţi din Orientul Mijlociu şi două călăuze

În data 02.06.2014, în jurul orei 23.25, poliţiştii de frontieră din cadrul Sistemului Complex de Observare, Supraveghere şi Control al Traficului la Marea Neagra – SCOMAR au identificat o ambarcaţiune suspectă în Marea Neagră, fără pavilion arborat, la aproximativ 11 mile marine travers de localitatea Shabla din R. Bulgaria, în zona de patrulare comună româno-bulgară, care se apropia de apele teritoriale ale României.

Garda de Coastă a dispus efectuarea de urgenţă a unei misiuni cu o navă a Grupului de Nave Mangalia pentru identificarea şi supravegherea ambarcaţiunii suspecte.

Ambarcaţiunea suspectă şi-a continuat drumul, a intrat în apele teritoriale ale României, ocazie cu care s-a stabilit că la bordul acesteia se află un număr mare de migranţi.

Drept urmare, două nave ale Gărzii de Coastă au intervenit şi escortat yacht-ul cu migranţi până la sediul Grupului de Nave Constanţa, unde poliţiştii de frontieră români au constatat faptul că la bordul yachtului se aflau 41 de persoane, 39 migranţi din Afganistan, Iran şi Pakistan şi 2 călăuze, 1 turc şi 1 ucrainean.

Cinci migranţi somalezi şi trei sirieni călăuziţi de un cetăţean turc

În data de 06.02.2014, poliţiştii de frontieră din cadrul G.N. Mangalia au desfăşurat, în baza unei informaţii primite de la SCOMAR, o acţiune de combatere a migraţiei ilegale în zona de competenţă.

Astfel, în jurul orei 14.35, lucrătorii noştri aflaţi într-un punct de observare în apropierea plajei Vama Veche au observat o ambarcaţiune de mici dimensiuni care se apropia de ţărmul românesc, venind dinspre R. Bulgaria.

La aproximativ 15 metri de plajă, din respectiva ambarcaţiune au coborât opt persoane, cinci bărbaţi şi trei femei, care au fost reţinute de poliţiştii de frontieră români.

Conducătorul ambarcaţiunii a efectuat manevre de întoarcere spre apele teritoriale ale R. Bulgaria, fiind ulterior reţinut de autorităţile din ţara vecină.

Din verificări a rezultat faptul că cinci dintre persoane sunt cetăţeni somalezi şi trei sirieni, au vârste cuprinse între 16 şi 32 ani, iar intenţia lor era să ajungă în ţări precum Danemarca, Suedia şi Germania.

Extinderea cercetărilor a stabilit că cei opt migranţi au plecat din ţările de origine spre Turcia, unde au fost racolaţi de un cetăţean turc, care le-a promis în schimbul unor sume de bani cuprinse între 3.000 şi 10.000 de euro, că îi va transporta cu o ambarcaţiune spre România.

 

Cele mai citite

Maia Sandu merge în vizită în Norvegia

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a început o vizită de stat, de două zile, în Norvegia, anunță, luni, presa de la Chișinău. Șefa statului este...

Ambasada britanică prezintă un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, în cinstea Paștelui ortodox

Ambasada Marii Britanii la București a creat un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, pentru a marca Paștele ortodox. Paddington este o jucărie de pluș...

Rusia – Ucraina, ziua 782. Rusia ar pregăti acte de sabotaj în toată Europa, avertizează serviciile de informații

Rusia ar pregăti "acte de sabotaj violente" în toată Europa, avertizează serviciile de informații occidentale. "Suntem de părere că riscul unor acte de sabotaj controlate...
Ultima oră
Pe aceeași temă