10.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialSondaj: ce cadouri îşi doresc femeile de 8 martie

Sondaj: ce cadouri îşi doresc femeile de 8 martie

Mai mult de jumătate dintre români sărbătoresc Ziua Femeii (64%), iar cadourile oferite cel mai des de 8 Martie sunt florile, potrivit unui sondaj IRES transmis luni Agerpres

”Cadourile oferite cel mai frecvent cu ocazia zilei de 8 Martie sunt florile. Următoarele menţiuni ale respondenţilor când vine vorba de cadouri date de Ziua Femeii sunt: parfumuri, dulciuri, mărţişoare şi articole vestimentare. 85% dintre intervievate declară că ele, de obicei, primesc cadouri de Ziua Femeii. Procentul celor care susţin că primesc cadouri este în creştere direct proporţională cu nivelul de educaţie al respondentelor. Acestea menţionează printre tipurile de cadouri primite, în primul rând, florile; alte menţiuni sunt: parfumuri, articole vestimentare, dulciuri”, susţin realizatorii cercetării. 

Preferinţele femeilor în ceea ce priveşte cadourile primite cu ocazia zilei de 8 Martie corespund, în mare, cu ceea ce primesc deja; ele îşi doresc să le fie oferite flori, bijuterii, parfumuri, obiecte vestimentare, cosmetice. 1% dintre respondente amintesc (prima şi a doua menţiune) că şi-ar dori să primească apreciere, înţelegere, iubire cu ocazia Zilei Femeii. 

Potrivit studiului, principalul mod de a sărbători Ziua Femeii este ieşitul în oraş, pentru 38% dintre participanţii la studiu; aproape un sfert dintre intervievaţi menţionează că sărbătoresc 8 Martie acasă, cu familia (24%), iar aproximativ o cincime declară că sărbătoresc această zi primind sau oferind cadouri sau flori (19%). 

Bărbaţii fac cadouri cu această ocazie într-o proporţie mai mare decât femeile, respondenţii cu vârsta până în 50 de ani într-un procent ridicat faţă de cei cu vârsta peste 51 de ani şi respondenţii cu studii superioare – într-o proporţie mai mare decât cei cu studii elementare. 

Participanţii la studiu din categoria de vârstă 36 – 50 de ani şi cei cu studii superioare menţionează într-o proporţie mai ridicată decât cei din alte categorii de vârstă şi cu niveluri mai scăzute de educaţie că obişnuiesc să cumpere cadouri soţiilor sau iubitelor lor. 

Respondenţii cu studii superioare cumpără cadouri de 8 Martie mamelor lor într-o proporţie mai ridicată decât cei cu studii elementare sau medii. În schimb, proporţia celor care oferă cadouri fiicelor lor creşte invers proporţional cu nivelul de educaţie. Procentul celor care oferă cadouri de Ziua Femeii prietenelor este mai ridicată în rândul femeilor decât în rândul bărbaţilor şi în regiunile Sud şi Moldova decât în Transilvania. 

Cercetarea mai arată că bărbaţii cumpără colegelor lor de serviciu cadouri de 8 Martie într-o proporţie mai ridicată decât respondentele. Procentul celor care oferă cadouri de Ziua Femeii colegelor creşte direct proporţional cu nivelul de educaţie, iar procentul care fac acest gest este mai crescut în Sud, comparativ cu Transilvania şi Moldova. Vecinelor le sunt cumpărate cadouri de 8 Martie într-o proporţie mai ridicată de respondenţi cu vârsta între 51 şi 65 de ani. 

De asemenea, opt din zece respondenţi consideră că femeile au nevoie de o zi specială pentru a fi sărbătorite, iar procentul celor care cred acest lucru este în creştere direct proporţională cu vârsta respondenţilor. De asemenea, participanţii la studiu din mediul rural sunt mai înclinaţi să răspundă că femeile au nevoie de o zi specială pentru a fi sărbătorite comparativ cu cei din mediul urban. 

Cercetarea a fost realizată pe 1 şi 2 martie, pe un eşantion total de 1.515 subiecţi cu vârsta de peste 18 ani, reprezentativ pentru populaţia adultă din România. Marjă de eroare este de plus/minus 2,5%. Studiul a fost realizat prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing). 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă