15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialSovata: Bărbat cercetat penal pentru expunerea unui bust al lui Wass Albert

Sovata: Bărbat cercetat penal pentru expunerea unui bust al lui Wass Albert

Un bărbat din Sovata este cercetat penal după ce din locuinţa sa a fost ridicat, joi, un bust care îl înfăţişa pe Wass Albert, scriitor transilvănean condamnat pentru crime de război, informează Mediafax.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de Poliţia Judeţeană Mureş, poliţiştii şi procurorii au deschis un dosar de cercetare penală în cazul unui bărbat din Sovata, sub acuzaţiile de "utilizare în public a simbolurilor fasciste, rasiste sau xenofobe şi promovare a cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unei infracţiuni contra păcii şi omenirii sau promovarea ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe, prin propagandă, săvârşită prin orice mijloace, în public".

Conform sursei citate, poliţiştii s-au sesizat în acest caz în 6 iunie, după ce pe mai multe străzi din Sovata au apărut afişe prin care era anunţată o festivitate de dezvelire a bustului lui Wass Albert, scriitor condamnat, în 1946, pentru crime de război.

Evenimentul de dezvelire a bustului scriitorului urma să aibă loc în 8 iunie la locuinţa bărbatului care semna anunţurile.

Poliţiştii care au mers la locuinţa bărbatului au descoperit un bust al lui Wass Albert amplasat într-o nişă amenajată pe faţada imobilului, cu vedere la stradă, statuia fiind confiscată, joi, în urma unor percheziţii.

Cercetările în acest caz sunt coordonate de Parchetul Judecătoriei Sighişoara.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Mureş, Andreea Pop, a precizat că bărbatul cercetat în acest dosar nu este persoană publică.

Scriitorul Wass Albert a fost condamnat la moarte în contumacie, printr-o hotărâre din 1946 a Tribunalului Poporului din Cluj, pentru crime de război. Scriitorul a fost acuzat că a instigat armata ungară la crime împotriva românilor la Sucutard, Geaca şi Mureşenii de Câmpie, în septembrie 1940. În pofida mai multor încercări de reabilitare a acestuia, instanţele româneşti nu au acceptat revizuirea sentinţei.

Cele mai citite

Curiozități despre Paștele Catolic: de la tradiții în Marea Britanie până la ouăle de ciocolată din Statele Unite.

Paștele catolic în 2024 se sărbătorește duminică, 31 martie. Iată 12 lucruri interesante despre Paștele Catolic: Fiecare copil din Marea Britanie primește în medie 8,8...

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic, analiză

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe deplin scăderile din timpul  pandemiei, estimările inițiale indicând chiar o creștere de 2% peste nivelurile...

Modificări ale liniilor STB 90 și 201

Începând de sâmbătă, 30.03.2024, traseele liniilor urbane 90 și 201 se comasează, urmând ca noul traseu organizat între terminalele „Arena Națională” și „Semănătoarea” să...
Ultima oră
Pe aceeași temă