10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialStatul cheltuie lunar aproximativ 2.500 de lei pentru fiecare deținut

Statul cheltuie lunar aproximativ 2.500 de lei pentru fiecare deținut

Aproximativ 2.500 de lei cheltuie statul, lunar, pentru fiecare deținut. Potrivit unei analize B1TV, vorbim despre o gaură de un miliard de lei pe an, după ce statul plăteşte pentru un deţinut mai mult decât câştigă lunar un medic sau un profesor. 

România a avut la finalul anului trecut 33.500 de deţinuţi, adică aproximativ 0,16 la sută din populaţia totală şi cam 0,2 la sută din populaţia adultă. Ceea ce înseamnă că ţara noastră se află  în rândul statelor cu rată ridicată a încarcerărilor, atât pe plan european, cât şi la nivel mondial. 

Aproximativ  90% din persoanele aflate în cele peste 40 de penitenciare, centre de reeducare şi spitale-penitenciar sunt condamnate definitiv. Restul sunt în arest preventiv sau au primit o condamnare în primă instanţă. Raportul pe anul trecut al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor arată că s-a înregistrat un deficit de peste 4.000 de locuri de cazare. Iar dacă se iau în considerare şi normele Curţii Europene pentru Drepturile Omului, deficitul este şi mai mare- de peste 14.000 de locuri de cazare.  

Concret, capacitatea închisorilor româneşti este depăşită cu circa 70%.

Iar cheltuielie pe care statul le face cu deţinuţii sunt de peste un miliard de lei pe an, adică 2.500 de lei pe lună pentru fiecare deţinut. O sumă mai mare decât salariul brut al unui profesor sau al unui medic. 

Americanii cheltuiesc de trei ori mai mulți pentru deținuți

Dacă facem o comparaţie, americanii cheltuiesc 70 de miliarde de dolari pe an cu penitenciarele, adică aproximativ 2.500 de dolari pe lună pentru fiecare deţinut. De aproximativ trei ori mai mult decât în România, asta pentru că peste Ocean costurile sunt mult mai mari. 

Iar proporţia persoanelor aflate în spatele gratiilor variază puternic de la ţară la ţară. Într-o astfel de ierarhie, ţara noastră înregistrează 163 de deţinuţi raportat la 100.000 de locuitori, comparativ cu SUA care are 707 deţinuţi. 

Cele mai citite

Corespondentul rus de război Semion Eremin a fost ucis într-un atac cu drone

Corespondentul rus de război Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rusesc Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu drone ucrainene în sud-estul Ucrainei,...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Lamborghini va construi o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...
Ultima oră
Pe aceeași temă