6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialStudiu: 80% dintre adulţii din România nu ştiu cum să reacţioneze în...

Studiu: 80% dintre adulţii din România nu ştiu cum să reacţioneze în caz de cutremur

 80% dintre adulţii din România nu ştiu cum să reacţioneze în caz de cutremur, arată un studiu, prezentat, luni, de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), informează Mediafax.

Studiul, realizat cu ocazia lansării campaniei de prevenţie "Nu tremur la cutremur", arată că mulţi români, în eventualitatea apariţiei unui cutremur puternic, ar lua decizii care le-ar putea fi fatale sau ar încetini intervenţia salvatorilor.

"Cu cât ştiu mai puţin, cu atât cred că sunt mai bine informaţi", au precizat specialiştii, referindu-se la tinerii cu vârste între 18 şi 35 de ani, care nu au trăit experienţa unui cutremur de nivelul celui din 1977. 

Spre exemplu, cei mai mulţi nu şi-au pus niciodată problema să stabilească cu membrii familiei un loc de întâlnire, în condiţiile în care telefonia mobilă nu ar funcţiona o perioadă, se arată în comunicat.

IGSU a lansat, luni, o campanie preventivă intitulată "Nu tremur la cutremur", pentru conştientizarea de către populaţie a riscurilor pe care le implică un seism puternic şi ce reguli trebuie să respecte într-o astfel de situaţie, în aşa fel încât să-şi sporească şansele de supravieţuire. În acest sens, a fost realizat şi site-ul www.nutremurlacutremur.ro.

În cadrul campaniei, prin intermediul televiziunilor şi în mediul online, vor fi difuzate şapte spoturi cu scenarii diferite, din care cetăţenii află ce trebuie să facă în cazul în care cutremurul îi surpride într-un apartament de bloc, într-un supermarket, la serviu, pe stradă etc.

Secretarul de stat, Raed Arafat, prezent la lansarea campaniei, a explicat că, pentru realizarea spoturilor, s-a optat pentru filme de animanţie, pentru a fi mai atractive pentru copii.

Din aceste spoturi, cetăţenii află că, în cazul unui seism, nu trebuie să plece pe scări sau să ia liftul, ci să se adăpostească sub un corp de mobilier rezistent sau sub tocul uşii. În acelaşi timp, dacă la momentul producerii cutremurului sunt pe stradă, trebuie să se îndepărteze de clădiri, de pe care se pot prăbuşi cărămizi, bucăţi de tencuială, coşuri de fum, geamuri, ghivece de flori etc.

"Populaţia trebuie să aibă încredere în ceea ce i se comunică oficial şi nu în anunţuri făcute de aşa-zişi specialişti. Această campanie de conştientizare a fost făcută cu sprijinul mai multor parteneri care au muncit pe bază de vountariat, astfel că preţul nu a depăşit 3.000 de euro", a spus Arafat.

Reprezentaţii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), au precizat că, în caz de cutremur, Bucureştiul este cel mai vulnerabil, în special clădirile construite înainte de 1940, care au rezistat cutremurelor din 1977 şi 1993. Cel mai expus este, însă, centrul vechi al Capitalei, unde multe imobile se află într-o stare de degradare avansată.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă