15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialStudiu: cauzele infertilităţii la femeile de peste 35 de ani

Studiu: cauzele infertilităţii la femeile de peste 35 de ani

Infertilitatea afectează 30% dintre femeile de peste 35 de ani din România, însă, în ciuda acestei statistici îngrijorătoare, 56% din persoanele afectate nu consultă un medic specialist, arată un studiu citat de Mediafax. 

Factorii ce pot declanşa aceste probleme de fertilitate sunt variaţi, putând fi de natură hormonală, medicală, anatomică sau chiar asociaţi cu un stil de viaţă nesănătos, precum stresul cronic şi sedentarismul.

– Sindromul ovarului polichistic este o afecţiune care produce dezechilibre hormonale, afectează ovulaţia şi se manifestă prin obezitate, hirsutism (creşterea excesivă a părului în locuri nedorite), apariţia chisturilor şi, în final, poate duce şi la apariţia sterilităţii. Sindromul ovarului polichistic se instalează atunci când organismul produce hormoni masculini în exces, astfel că eliberarea ovulelor de către ovare se produce mai rar decât în mod normal. Cauza acestui sindrom nu este cunoscută, însă cercetătorii sunt de parere că excesul de insulină ar putea conduce la creşterea secreţiei de hormoni androgeni la nivelul ovarelor. Femeile care se confruntă cu această afecţiune au nevoie în cele mai multe cazuri de tratament medicamentos.

– O altă cauză a infertilităţii o reprezintă hipotiroidia. Aceasta se manifestă în condiţiile în care glanda tiroidă produce cantităţi mai mici de hormoni tiroidieni decât ar fi necesari organismului. Hipotiroidia este greu de depistat deoarece, în prima fază, este lipsită de simptome. Când hormonii scad sub limita inferioară, apar următoarele simptome: oboseală, depresie, dureri musculare, scăderea capacităţii de memorare şi concentrare, şi creşterea în greutate. Hipotiroidia este corelată şi cu diverse dereglari hormonale, care produc tulburări menstruale sau lipsa completă a acesteia, afectând funcţia de reproducere a organismului feminin şi cauzând sterilitatea feminină. În ciuda acestui fapt, multe femei nu sunt diagnosticate şi tratate, astfel că hipotiroidia rămâne una dintre pricinpalele cauze ale infertilităţii în rândul femeilor.

– Şi afecţiunile inflamatorii precum infecţiile cu Chlamydia pot provoca infertilitate dacă nu sunt tratate la timp şi corespunzător. Boala se manifestă sub forma unei inflamaţii a colului uterin. 70% dintre femei nu prezintă simptomatologie, astfel încât această afecţiune este greu de depistat. Dacă nu este depistată şi tratată corespunzător, boala se extinde şi produce inflamarea trompelor uterine, provocând instalarea infertilităţii. În cazul în care, totuşi, o femeie reuşeşte să rămână însărcinată şi este încă purtătoarea acestui tip de infecţie, poate apărea avortul spontan sau naşterea prematură a copilului.

– Endometrioza este o afecţiune internă uterină în care ţesutul care creşte în mod normal în uter se implantează sau se dezvoltă în alte părţi. Cauzele endometriozei nu sunt complet cunoscute, însă simptomele acesteia sunt foarte evidente: durerea pelvină, crampe severe în timpul menstruaţiei, dureri de spate, durere în timpul actului sexual, dificultăţi de concepere, urinare frecventă sau dureroasă în timpul menstruaţiei. Infertilitatea este singurul semn prezent în endometrioză. Studiile arată că 20 – 40% dintre femeile infertile suferă de această afecţiune. Aceasta nu se poate vindeca, însă tratamentul poate rezolva problema infertilităţii.

– Insuficienţa ovariană prematură este o altă afecţiune care poate afecta fertilitatea permanent şi apare atunci când ovarele nu mai eliberează ovule înaintea vârstei de 40 de ani. Este o afecţiune provocată de toxine, boli autoimune, dar poate avea şi cauze genetice. Manifestările acesteia sunt extrem de variate şi pot fi atât de natură fiziologică, dar şi neurologică: transpiraţiile nocturne, dificultăţile de concentrare, iritabilitate, scăderea libidoului şi menstruaţiile neregulate.

 

Cele mai citite

Modificări ale liniilor STB 90 și 201

Începând de sâmbătă, 30.03.2024, traseele liniilor urbane 90 și 201 se comasează, urmând ca noul traseu organizat între terminalele „Arena Națională” și „Semănătoarea” să...

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....
Ultima oră
Pe aceeași temă