10.6 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialStudiu: cum poate fi măsurat IQ-ul unui câine

Studiu: cum poate fi măsurat IQ-ul unui câine

Cercetători britanici au pus la punct o serie de teste care permit măsurarea inteligenţei câinilor şi raportul ei cu sănătatea patrupedelor, se arată într-un studiu publicat luni şi preluat de AFP, transmite Agerpres. Oameni de ştiinţă de la London School of Economics şi de la Universitatea din Edinburgh au testat 68 de câini din rasa border collie, primul pas în” realizarea unui test de IQ cu adevărat fiabil pentru câini”, spune Rosalind Arden, cercetător asistent. 

Ei au construit o hală pentru a le măsura capacitatea de orientare, viteza şi aptitudinile de a urma indicaţii gestuale. Unul dintre teste, efectuat cu câini activi din fermele din Ţara Galilor, a constat în croirea unui drum până la hrana vizibilă, dar aflată după o barieră. Un altul măsura rapiditatea cu care câinele alegea farfuria cea mai plină dintre două prezentate. 

Cercetătorii subliniază că este “mai uşor să se măsoare diferenţele de inteligenţă şi relaţia dintre longevitate şi inteligenţă la câini” decât la oameni, fiindcă lipsesc factori care ar interfera cu condiţiile de testare, ca alcoolul, ţigările sau mediul socio-economic. La fel ca stăpânii lor, câinii dezvoltă demenţă senilă, aşa încât rezultatele se pot compara, asigură cercetătorii al căror studiu este publicat în revista Intelligence. “La aceeaşi rasă de câine, scorurile sunt diferite. Un câine rapid şi riguros în îndeplinirea unei sarcini are tendinţa să fie la fel şi în alta”, afirmă cercetătorii. 

Studiul “oferă informaţii cruciale asupra relaţiei dintre inteligenţă şi sănătate, îmbătrânire şi mortalitate”, adaugă ei. Mark Adams de la Universitatea din Edinburgh consideră că cercetarea ar putea pune bazele unei “epidemiologii +dognitive+”: “Câinii sunt excelenţi în acest tip de activitate fiindcă vor să participe şi par chiar bucuroşi!”, arată el.

Cele mai citite

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...

OFICIAL. Cristian Popescu Piedone, primul candidat înscris în cursa pentru Primăria Capitalei. “Astăzi se închid zvonurile că mă voi retrage”

Cristian Popescu Piedone, președintele Partidului Umanist Social Liberal, este primul candidat înscris oficial în cursa pentru funcția de primar general. Cristian Popescu Piedone și-a depus...

Bayer Leverkusen, de neoprit! Trupa lui Xabi Alonso a stabilit un nou record în fotbalul european

Bayer Leverkusen, formația pregătită de spaniolul Xabi Alonso, a devenit prima echipă din cele cinci mari ligi europene de fotbal care reuşeşte o serie...
Ultima oră
Pe aceeași temă