20.6 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăSpecialTradiții și obiceiuri de Sf. Gheorghe: De ce nu e bine să...

Tradiții și obiceiuri de Sf. Gheorghe: De ce nu e bine să dormim astăzi

Creștinii îl prăznuiesc, sâmbătă, pe Sf Mare Mucenic Gheorghe, unul dintre cei mai veneraţi sfinţi din calendarul ortodox. În tradiția populară, Sfântul Gheorghe este cunoscut ca Sângeorz şi este considerat un zeu al vegetaţiei, protector al naturii înverzite, al vitelor şi al oilor.

În legendele populare, Sf. Gheorghe este “străjerul timpului”: lui îi sunt încredinţate cheile vremii şi, la porunca sa, se închide şi se deschide anotimpul cald. Întrucât începutul sezonului cald coincide cu debutul sezonului pastoral, Sf. Gheorghe are şi atributul de patron al păstorilor.

În această zi, oamenii aprind focuri, cântă din bucium și stropesc cu apă casa, ca să alunge strigoii.Tot în lupta cu strigoii, se mănâncă usturoi, iar gospodarii ung pereții caselor cu usturoi pisat, făcând semnul crucii. Tot în această zi, oamenii își împodobesc casele, pentru venirea primăverii. 

Citește și: Două milioane și jumătate de români își sărbătoresc onomastica în weekend

De Sf. Gheorghe, oamenii se scaldă și trebuie să-și scalde și animalele, ca să le asigure sănătatea, și ies pe câmp să adune plante de leac, care se păstrează peste an.  

Cine doarme în această zi, ia somnul mieilor și va fi somnoros tot anul. Gunoiul adunat în ziua de Sf. Gheorghe se pune la rădăcina pomilor, ca să rodească bine. 

Peste un milion de români, dintre care peste 730.000 de bărbați, poartă numele sau derivate ale numelui Sf. Mare Mucenic Gheorghe. Dintre bărbați, majoritatea poartă numele de Gheorghe – 511.888, George – 151.306 sau Gheorghiță – 22.398. Cele mai multe sărbătorite poartă numele de: Georgiana – 145.994, Georgeta – 130.068 sau Gheorghița – 30.722, Gina – 21.573 și Geta – 14.912.

Cele mai citite

Generalul Coldea, fostul șef operativ al SRI, este audiat de procurori, după ce un om de afaceri l-a reclamat la DNA. Coldea ar putea...

Generalul în rezervă Florian Coldea, fost prim-adjunct al directorului SRI, este audiat de procurorii DNA, într-un dosar deschis pe baza reclamației pe care a...

Zelenski face reproșuri partenerilor internaționali după atacul rusesc asupra Harkovului care a ucis șase persoane

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunţat joi un dublu atac rusesc cu 15 rachete asupra localităţii Liubotin şi a oraşului Harkov, în urma căruia,...

Erika Isac, artista care a semnalat pericolul asupra femeilor, prezintă acum un serviciu de localizare online

Erika Isac, artistă extrem de cunoscută după ce a semnalat riscurile asupra femeilor, prezintă acum un serviciu de localizare online, dedicat siguranței femeilor. Serviciul #GETHOMESAFE...
Ultima oră
Pe aceeași temă