7.9 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialTVR. CA a respins grila de programe și cerut eleborarea unei noi...

TVR. CA a respins grila de programe și cerut eleborarea unei noi strategii. Tănase susține că ”guvernamentalii” din Consiliu îi blochează inițiativele

Tensiuni în TVR, între PDG Stelian Tănase și Consiliul de Administraţie. CA a analizat, în şedinţa de marţi, grilele de toamnă ale Televiziunii Române, însă nu a ajuns la nicio concluzie în privinţa acestora, majoritatea membrilor din CA solicitând ca, până pe 30 septembrie, să fie elaborată o strategie de programe a TVR, potrivit Mediafax.

În baza acesteia va fi elaborată grila de toamnă a TVR şi va fi trimisă spre aprobare la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), au declarat, pentru Mediafax surse din televiziunea publică.

Strategia editorială a TVR va fi elaborată de un grup de lucru format din 3 membri ai Consiliului de Administraţie al SRTv şi din 5 membri ai Comitetului Director din instituţie.

Motivul pentru care majoritatea CA a solicitat elaborarea acestei strategii de programe ar fi aceea că preşedintele-director general al TVR, Stelian Tănase, le-a prezentat membrilor CA o variantă de grilă de programe de toamnă care schimbă identitatea TVR 1 dintr-o televiziune generalistă într-una de News&Current Affairs. Strategia de programe ar urma să aibă la bază rezultatele unui sondaj pe care TVR l-a comandat şi care au relevat ceea ce îşi doresc telespectatorii. De asemenea, în prezent se desfăşoară o serie de focus grupuri, care au acelaşi scop.

Şapte din cei 11 membri ai CA nu au fost de acord ca telespectatorii TVR 1 să vadă timp de patru zile pe săptămână, de luni până joi, seara, acelaşi gen de emisiuni. În acest interval sunt difuzate emisiunile lui Sorin Avram, Moise Guran şi Dragoş Pătraru.

Potrivit unor alte surse, blocajul ar fi cauzat de talk show-ul "Vorbeşte liber!", cu Sorin Avram, pe care reprezentanţii PSD în CA al TVR nu l-ar dori în grila TVR 1.

Contactat miercuri de MEDIAFAX, Stelian Tănase, preşedintele-director general al TVR, a confirmat faptul că există anumite persoane care nu îl doresc pe Sorin Avram în grila Televiziunii Române.

"Sunt câţiva domni care nu-l doresc în niciun chip pe domnul Sorin Avram să ţină acel talk show, pe care îl ţine acum şi care este foarte performant. Nu ştiu de ce nu îl doresc, eu îl doresc, l-am adus, performează, sunt mulţumit (…) Mi s-a cerut să-l dau afară, cu o ocazie, nu ieri (în CA, n.r.). Nu trebuie să vă miraţi. Aici toată lumea crede că se pricepe la televiziune (…)", a spus Stelian Tănase, fără a preciza identitatea celor care i-au solicitat să renunţe la Sorin Avram.

Stelian Tănase a mai spus că unii membri ai CA al TVR citesc într-un fel legea şi alţii în alt fel. "Eu am atras atenţia că legea vorbeşte despre strategii de programe şi alţii înţelegeau prin asta grilă, dar legea nu vorbeşte despre grilă (…) Lucrurile nu s-au lămurit şi a fost o formulă de compromis să fie elaborată această strategie de programe. Trebuia făcută de mult de directorul de programe şi acum am făcut o echipă de lucru care să poată să accelereze lucrurile", a spus Stelian Tănase.

Întrebat ce părere are despre faptul că CA i-a respins proiectul privind tranziţia TVR 1 la o televiziune de News&Current Affairs, Stelian Tănase a spus că, de fapt, propunerea transformării principalei televiziuni din portofoliul SRTv i-a aparţinut lui Cornel Calotă (membru în CA al TVR din partea Guvernului şi care în prezent este şi purtător de cuvânt al Executivului, n.r.).

"A fost propunerea lui Cornel Calotă. El a propus-o, după care apoi a retractat-o. Asta a fost acum o lună, în august. Ăsta e adevărul istoric, cronologic. Nu a fost propunerea lui Tănase", a mai spus Stelian Tănase.

Totodată, Tănase a spus că TVR 1 şi TVR 2, care sunt televiziuni generaliste, vor rămâne astfel până în primăvară. "Este o discuţie ca, în primăvară, la 1 martie, să le separăm, dar nu ştim cum o să le separăm. Asta ne va spune sondajul pe care l-am făcut şi focus grupurile şi, în martie, să avem identităţi diferite, dar nu ştim cum va arăta această separare a lor, dacă se va face", a mai spus Stelian Tănase.

Întrebat când ar urma să intre oficial grila de toamnă a TVR, în prezent fiind implementate grile intermediare, Stelian Tănase a spus că acest lucru se va produce pe 1 octombrie. "Dacă bineînţeles membrii Consiliului de Administraţie care formează majoritatea, adică guvernamentalii să le zic aşa… Că ei au majoritatea şi ei dispun cum vor ei în televiziune. N-am cum să le spun altfel, ce să le spun? Partidul roşu, partidul galben, partidul albastru? Nu. Există ca în orice grup o majoritate şi o minoritate şi ei au majoritatea, cei care vin din zona guvernamentală. Ieri s-a votat de la 7 la 4, ca să dau un exemplu. Cei de la putere, care aparţin guvernului, sunt 7, au votat într-un fel, iar noi ceilalţi, PNL, PDL, suntem patru, am votat singuri. Deci se vede foarte clar că CA-ul s-a politizat", a spus Stelian Tănase.

De asemenea, întrebat dacă s-a politizat CA-ul din cauza "acestor guvernamentali", Stelian Tănase a răspuns: "Nu. S-a politizat în mod natural, pentru că fiecare partid şi-a trimis nişte oameni şi ei au anumite politici, intră în campanie şi au anumite opţiuni. N-am ce să le reproşez. Era o situaţie absolut previzibilă. Nu mă mir. Asta e. Televiziunea merge înainte. Nu se opreşte".

Totuşi, Stelian Tănase a fost susţinut la conducerea SRTv atât de PNL, cât şi de PSD, însă spune că reprezentanţii puterii nu îi susţin propunerile în CA al TVR şi îi blochează de câteva luni orice iniţiativă.

"Am fost votat şi de PSD şi de PNL, dar în CA nu am sprijinul PSD. Am fost votat bipartizan şi de PSD şi de PNL, am fost propus şi de PSD şi de PNL, încă de pe vremea USL-ului, dar, chiar şi după ce USL s-a rupt, cele două partide au continuat, oficial vorbind, să mă susţină. Chestiunea este că, în CA, această susţinere nu s-a păstrat. Cei care vin din zona PSD, a puterii, nu mă susţin la vot", a spus Stelian Tănase.

El a precizat că nu ştie cum va ieşi din această situaţie. "Răspunderea e a întregului CA, nu este numai a mea. Este şi a lor direct, este o răspundere colectivă. Suntem toţi într-o barcă", a mai afirmat Stelian Tănase.

Cele mai citite

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...
Ultima oră
Pe aceeași temă