21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialUBB va participa la cartografierea limesului roman

UBB va participa la cartografierea limesului roman

Universitatea Babeş-Bolyai, împreună cu Institutul de Arheologie şi Istoria Artei al Academiei Române – Filiala Cluj şi Cultural Site Research and Management Baltimore (SUA) au semnat un acord prin care se va asigura un mecanism științific și tehnologic de cooperare între părți în vederea derulării de activități comune de cercetare.

Proiectul are în vedere cercetarea frontierelor fostei provincii romane Dacia de pe teritoriul actual al României, prin utilizarea tehnologiilor non-invazive (prospecții geofizice, scanări LiDAR, analiza imaginilor satelitare și GIS) pentru cartarea precisă și o mai eficientă protecție a patrimoniului arheologic.

”Folosind tehnologie NASA,
printr-un program special, se va putea elimina pădurea din imagine şi va apărea modelul digital al terenului. Baza de date comună ce va fi realizată, cuprinzând toate informațiile legate de structurile habitatului roman din regiune, poate constitui baza documentației științifice pentru o viitoare nominalizare a frontierei romane a Daciei, pentru includerea sa pe lista monumentelor patrimoniului cultural universal a UNESCO”, spun reprezentanții Universității Babeș-Bolyai.

Coordonatorii științifici ai proiectului sunt prof. dr. Habil. Coriolan H. Oprean din partea instituțiilor românești semnatare, iar din partea CSRM, dr. Douglas C. Comer, colaborator al NASA și co-președinte al International Scientific Committee on Archaeological Heritage Management (ICAHM) al ICOMOS.

 

Ce înseamnă limes roman

 

Limesul roman era compus dintr-un drum militar, care permitea deplasarea rapidă a trupelor și care urma fidel traseul graniței Imperiului Roman. Limita dintre lumea romană și cea barbară era marcată printr-un șanț adânc și un val de pământ, înalt, în medie, de trei metri și lat de aproximativ 10-12 metri. În locurile mai expuse, valul de pământ era întărit cu palisade sau chiar cu ziduri de piatră, spun arheologii. De asemenea, existau turnuri de pază și, din loc în loc, castrumuri sau fortificații romane, care găzduiau garnizoane permanente. Aceste fortificații erau legate între ele prin patrule mobile. În Europa, limesul roman pornea de pe malul Nistrului și se întindea până în Insulele Britanice, unde ”Zidul lui Hadrian” despărțea, practic, Anglia de azi de Scoția.  

Cele mai citite

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...
Ultima oră
Pe aceeași temă