11.3 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialUn miliardar din Georgia, fost prim-ministru, a scos din rădăcini un arbore...

Un miliardar din Georgia, fost prim-ministru, a scos din rădăcini un arbore protejat pentru a și-l planta acasă

Ex-premierul georgian şi miliardar Bidzina Ivanishvili a intrat sub tirul criticilor ecologiştilor după ce a dispus să fie dezrădăcinat în munţi un arbore rar şi să fie transferat cu o navă în parcul său privat, informează AFP, citată de Agerpres.

O înregistrare video arată urcarea arborelui-lalea (Liriodendron tulipifera) de 650 de tone pe o barjă şi transportarea lui la peste 40 km de-a lungul coastei Mării Negre pentru a fi plantat pe proprietatea lui Ivanishvili, operaţiunea fiind prezentată pe reţelele de socializare. 

Locuitorii satului Tsikhisdziri (în sud-vestul Georgiei), de unde arborele a fost dezrădăcinat săptămâna trecută, au ameninţat cu acţiuni de protest împotriva acestei iniţiative. 

Grupuri de apărare a mediului l-au acuzat marţi pe fostul premier georgian că a provocat un prejudiciu grav ecosistemului, exprimându-şi temerea că arborele ar putea muri după replantarea sa. 

‘Nu există decât câteva zeci de arbori-lalea în Georgia şi acest exemplar magnific în vârstă de 135 de ani nu are nicio şansă de supravieţuire’, a declarat pentru AFP Nata Peradze, militantă a grupului de apărare a mediului Guerilla Gardeners. 

‘Încă şi mai grav este că activitatea de dezrădăcinare a avariat serios flora unică din jurul amplasamentului în care se afla arborele la origine’, a adăugat ea. 

Bidzina Ivanishvili şi-a apărat proiectul, asigurând la televiziunea georgiană că a ‘achiziţionat legal acest arbore’. 

‘Arborii uriaşi sunt pasiunea mea. Eu dezvolt un parc acolo unde cred că acesta se va adapta’, a explicat el. 

Arborele-lalea dezrădăcinat fusese adus din Franţa de botanistul Michel d’Alphonse, însărcinat să înfiinţeze Grădina botanică din Batumi (sud-vestul ţării), în perioada Imperiului rus, la începutul anilor 1900. 

Fiu de miner şi devenit miliardar, Bidzina Ivanishvili a fost prim-ministru în anii 2012-2013. El a cheltuit sute de milioane de dolari pentru restaurarea satului său natal şi a mai multor monumente în Georgia. 

Acest amator de artă şi-a construit, de altfel, o imensă reşedinţă futuristă la marginea capitalei Tbilisi, împodobită cu opere ale unor artişti contemporani ca Lucian Freud, Damien Hirst şi Roy Liechtenstein.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Impostura snoabă și propaganda veselă

Obsesia multor snobi care ce îmbogățesc peste măsură este să devină artiști prin intermediul banilor. Întâi își tot dichisesc și bibilesc casa de un...

Misterul surdității lui Bethoven se dezvăluie

Se spune că marile genii ale umanității ard rapid! Creează opere monumentale și se sting devreme. Despre viața și simfoniile lui Beethoven s-au scris...

Impostura snoabă și propaganda veselă

Obsesia multor snobi care ce îmbogățesc peste măsură este să devină artiști prin intermediul banilor. Întâi își tot dichisesc și bibilesc casa de un...
Ultima oră
Pe aceeași temă