16.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialUn olandez a fost eutanasiat pentru că nu reușea să scape de...

Un olandez a fost eutanasiat pentru că nu reușea să scape de alcoolism

Un olandez alcoolic a primit aprobare să fie eutanasiat pentru că nu mai suporta să trăiască având această dependență, relatează The Independent.

Mark Langedijk și-a ales ziua morții, iar cu câteva ore înainte a luat masa cu familia, a băut bere și a spus glume. A fost ucis printr-o injecție letală în casa părinților săi, la 14 iulie, potrivit fratelui său, care a povestit calvarul într-un articol publicat de revista Linda.

Olanda a adoptat legea eutanasiei în urmă cu 16 ani, astfel că procedura este permisă persoanelor cu ”suferințe insuportabile” și fără vreo perspectivă de îmbunătățire.

Marcel Langedijk povestește că fratele său a avut o copilărie ”fericită” și era iubit de părinți. Familia a aflat abia în urmă cu opt ani că acesta suferă de o astfel de dependență.

”Am făcut tot ce era posibil pentru a-l salva pe Mark.”, spune el.

În ciuda celor opt ani de ajutor și a celor 21 de internări de dezalcoolizare, Mark nu a reușit să scape de dependența de alcool și și-a anunțat familia că vrea să moară.


Guvernul olandez intenţionează să propună un proiect de lege care ar legaliza sinuciderea asistată în cazul persoanelor care simt că „viaţa lor s-a terminat”, fără a fi neapărat bolnave. Detalii aici.


Familia a încercat să-l facă să se răzgândească, dar Mark era decis, așa că a făcut cerere pentru eutanasie, iar aceasta i-a fost aprobată de un medic de la un centru specializat din Olanda.

În ziua morții, a stat la masă cu familia. Înaintea sosirii medicului, a râs, a băut, a fumat, a mâncat sandvișuri cu șuncă și brânză și supă cu perișoare. Medicul i-a explicat procedura, apoi i-a spus să se așeze pe pat și să stea liniștit.

În acel moment, toți cei prezenți au început să plângă, inclusiv Mark.

”Am plâns, ne-a spus unul altuia că ne iubim, că totul va fi în regulă, că vom ține unul la celălalt” povestește fratele bărbatului care renunțase la viață. ”Apoi, Mark a dat ochii peste cap și a respirat adânc. Medicul i-a făcut ultima injecție, iar fratele meu era mort.”

Marcel a explicat că fratele său suferea de depresie și anxietate și a încercat să le ”trateze” cu alcool. Apoi a făcut tot ce este omenește posibil să scape de această dependență, dar ”nu toată lumea se poate trata”.

”Alcoolismul și depresie sunt boli, ca și cancerul. Oamenii care suferă de ele au nevoie de o portiță umană de scăpare.”

Peste 5.500 de persoane au ales doar în ultimul an să-și pună capăt zilelor folosind legea eutanasiei. Una dintre acestea era victima unui abuz sexual și suferea de anorexie severă, depresie cronică și halucinații.

 

Cele mai citite

Marcel Ciolacu, ferm convins că România va avea până la sfârșitul anului o inflație de sub 5%

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că trendul inflaţiei este unul descendent, iar pe finalul acestui an va coborî sub cinci la sută. Acesta a...

Vrei să fii un angajator respectat și îndrăgit? Iată cum poți afla mai multe despre nevoile angajaților tăi

În lumea afacerilor, relația dintre angajatori și angajați este esențială pentru succesul pe termen lung al unei companii. Un șef atent la nevoile angajaților...

Importanța testelor de screening pentru femei – Pasul esențial către o sănătate durabilă

Datorită progreselor rapide ale tehnologiei aplicate în medicină, femeile pot face teste de screening pentru a depista la timp boli grave, bolile canceroase, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă