11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialUn secol de la Genocidul armean. Cum a fost comemorat masacrul în...

Un secol de la Genocidul armean. Cum a fost comemorat masacrul în Capitală

Peste 200 de armeni, reprezentanţi ai altor minorităţi naţionale şi ai cultelor au comemorat, vineri, Genocidul armean, la împlinirea unui secol de la masacru, în Piaţa Victoriei din Capitală, unde au afişat mesajul „Ne amintim şi cerem dreptate” şi au creat pe asfalt o cruce din sute de lumânări, informează Mediafax.

Citește și: Putin şi Hollande aduc un omagiu victimelor genocidului armean

Evenimentul a început la ora 19.15, în amintirea anului în care a avut loc masacrul.

Reprezentanţii comunităţii armeneşti au „desenat” pe asfalt, cu sute de lumânări, o cruce şi numărul “1915”. Mesajul “Ne amintim şi cerem dreptate” a fost afişat pe mai multe bannere, în română, armeană, franceză şi engleză.

În plus, armenii au venit cu steaguri ale tuturor ţărilor care au recunoscut genocidul, printre care cele ale Rusiei, Canadei, Franţei,, Olandei, Uruguayului, Argentinei şi Siriei.

La eveniment au fost prezenţi şi reprezentanţi ai altor minorităţi naţionale între care evrei, kurzi, romi şi maghiari, precum şi ai Bisericii Ortodoxe Române şi ai altor culte.

Vicepreşedintele Uniunii Armenilor din România, Varujan Pambuccian, a spus că, pentru armeni, anul 2015 este unul foarte special pentru că genocidul începe să fie unanim recunoscut şi pentru că martirii armeni de atunci, care au pierit în numele credinţei creştine, au fost sanctificaţi de Biserica apostolică armeană, cu o zi în urmă.

„Înseamnă şi un an în care cerem mai mult ca niciodată ca genocidul să fie chiar unanim recunoscut, pentru a putea trece la o reconciliere normală între urmaşii celor care l-au săvârşit şi urmaşii celor care au supravieţuit”, a mai spus Pambuccian.

Armenia comemorează vineri 100 de ani de la masacrele din perioada 1915 – 1916, soldate cu moartea a 1,5 milioane de oameni, potrivit istoricilor.

Parlamentul Armeniei a adoptat, marţi, un proiect de rezoluţie prin care îndeamnă comunitatea internaţională să considere “genocid” masacrarea armenilor de către Imperiul Otoman în urmă cu 100 de ani.

Rezoluţia, adoptată în unanimitate, cere parlamentelor tuturor ţărilor şi organizaţiilor internaţionale să condamne “genocidul împotriva armenilor comis de Imperiul Otoman”, considerându-l o crimă împotriva umanităţii.

Turcia, statul care a succedat Imperiul Otoman, respinge acuzaţiile privind genocidul şi susţine că bilanţul morţilor este exagerat. Armenia şi organizaţii pentru drepturile omului acuză Administraţia de la Ankara că ignoră genocidul comis de armata otomană.

Citește și: Victimele genocidului armean, canonizate de Biserica Armeană

Peste 20 de ţări au recunoscut până acum masacrele ca fiind genocid. Între acestea se numără Rusia, Franţa şi Liban.

Termenul „genocid” a fost folosit de Parlamentul European şi de Papa Francisc, iar Guvernul Germaniei a anunţat recent că susţine un proiect de rezoluţie pentru recunoaşterea masacrului.

Alte ţări, inclusiv Statele Unite, Marea Britanie şi Israelul, au refuzat să considere masacrele contra armenilor drept genocid, de teama deteriorării relaţiilor cu Turcia.

Presedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, un mesaj pentru a marca 100 de ani de la tragedia istorică din Armenia, folosind termenul “crimă teribilă”. Şeful statului afirmă, la un secol de la evenimentele tragice din 1915, că aduce “un pios omagiu victimelor poporului armean, care a rezistat peste decenii vicisitudinilor istoriei şi grelei încercări de la începutul secolului trecut”.

„Sute de mii de suflete nevinovate au pierit atunci în crima teribilă care a umbrit umanitatea şi care ne obligă astăzi la recunoaştere şi reconciliere”, a spus Iohannis.

„Comemorarea şi conştientizarea dramei prin care a trecut poporul armean reprezintă astăzi demersuri obligatorii pentru ca lumea noastră să-şi însuşească lecţia trecutului. Totodată, recunoaşterea unei tragedii istorice de proporţiile celei petrecute acum 100 de ani înseamnă un semnal important şi necesar pentru eradicarea urii, intoleranţei, rasismului şi xenofobiei. Respectul pentru victime ne obligă să ne îndreptăm cu toţii gândul către cei dispăruţi şi să ne rugăm în tăcere pentru ei. Fie ca amintirea victimelor să rămână veşnică în inimile noastre!”, a maai spus preşedintele României.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă