10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Vâlcov: Revoluţionarii primesc indemnizaţii şi în 2015 şi 2016. Guvernul va...

UPDATE. Vâlcov: Revoluţionarii primesc indemnizaţii şi în 2015 şi 2016. Guvernul va trimite o erată

UPDATE 13.47: Guvernul va trimite o erată în cazul articolului care sistează plata indemnizaţiilor către revoluţionari, deoarece reprezintă o greşeală a Ministerului Finanţelor, dar va emite şi o ordonanţă care să stabilească "cum se va face plata în 2015", a afirmat ministrul Vâlcov.

"Astăzi dăm o erată şi, probabil marţi sau săptămâna viitoare, vom veni şi cu o ordonanţă care va stabili cum se va face plata în 2015 pentru revoluţionari", a spus Vâlcov, citat de Mediafax.

Vâlcov a mai arătat că a discutat şi cu oficialii Consiliului Legislativ, care au avizat ordonanţa de urgenţă, şi că le-a transmis că acel articol a fost introdus în actul normativ dintr-o "greşeală" a Ministerului Finanţelor.

—–

Ministrul Finanțelor, Darius Vâlcov, a declarat că revoluţionarii care au dreptul la indemnizaţii reparatorii după evenimentele din decembrie 1989 vor primi sumele aferente şi în 2015 şi 2016, în ordonanţa privind amânarea plăţilor pentru doi ani apărând o "eroare materială", care va fi corectată.

"Avem un memorandum adoptat la nivelul Guvernului, referitor la drepturile revoluționarilor, pe care îl vom respecta. Aceștia iși vor primi indemnizațiile și în 2015 și în 2016. Așadar, în legatură cu articolul apărut în Ordonanța de Urgență 83 din 12.12.2014, publicată aseară (joi – n.r.) în Monitorul Oficial, fac precizarea că a fost vorba despre o eroare materială care va fi corectată în ‎cel mai scurt timp, astăzi (vineri – n.r.), cel târziu în sedința de Guvern de marți, 23 decembrie 2014", a transmis Vâlcov într-un comunicat, citat de Mediafax.

Ordonanţa de urgenţă prevede amânarea pentru următorii doi ani a plăţii indemnizaţiilor reparatorii la care au dreptul revoluţionarii care, în decembrie 1989, au mobilizat şi condus grupuri de oameni, construind şi menţinând baricade împotriva forţelor regimului comunist, şi copiii eroilor-martiri.

Actul normativ stabileşte că prevederile articolului 18 din OU 80/2010, modificată prin Legea 283/2011, vor fi aplicate şi în 2015 şi 2016.

Articolul respectiv, introdus prin Legea din 2011, stabilea că, în 2012, indemnizaţiile prevăzute la articolul 4 din Legea recunoştintei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, precum şi faţă de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987 nu se acordă.

Cele mai citite

Patru arbitri români vor oficia la EURO 2024

O brigadă de patru arbitri români, în frunte cu Istvan Kovacs, va oficia la Campionatul European de fotbal din Germania, conform anunțului făcut astăzi...

ROCA Investments înregistrează creștere pentru al șaselea an consecutiv, în pofida unui an plin de provocări, și o valoare de piață de 81,64 mil...

ROCA Investments, cea mai dinamică companie de private equity din România, celebrează șase ani de activitate pe piața locală. Compania anunță o evaluare curentă...
00:01:23

Qatar ripostează împotriva „minciunilor” israeliene

Doha, Qatar – Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar, Majed Mohammed al-Ansari, a criticat membrii oficialității israeliene, inclusiv miniștri din guvernul...
Ultima oră
Pe aceeași temă