12.9 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialVia Maria Theresia va fi deschisă în 16 august

Via Maria Theresia va fi deschisă în 16 august

 

Voluntarii mobilizați de Tășuleasa Social sunt pe cale să termine amenajarea celei mai lungi poteci turistice din România.

Unul dintre cele mai spectaculoase drumuri militare, care unea odinioară Bucovina cu Transilvania, este transformat în cea mai lungă potecă turistică din România. Cei care realizează acest proiect sunt activiștii organizației neguvernamentale Tășuleasa Social, una dintre cele mai apreciate organizații din Transilvania.

Drumul turistic se va numi Via Maria Theresia și va fi inaugurat în data de 16 august, printr-un eveniment care va include organizarea unor probe de maraton, semimaraton și mountain-biking. Poteca turistică va avea lungimea de exact 42,195 de kilometri, cât măsoară și proba clasică de maraton. Până acum, voluntarii Tășuleasa Social, sprijiniți de Raiffeisen Bank, au ins­talat 300 de borne, 278 de momâi care vor proteja stâlpii împotriva ploii și zăpezii, precum și 3.600 de plăcuțe indicatoare cu suprafață reflectorizantă. Poteca turistică urmează traseul vechiului drum militar, cons­truit de austrieci imediat după anul 1774, când Bucovina a fost cedată de către Imperiul Otoman celui Austriac. Drumul era folosit pentru deplasarea trupelor și a munițiilor, în caz de război. Acesta a fost numit în limba latină Via Maria Theresia, adică Drumul Maria Tereza, în cinstea împărătesei care domnea pe atunci la Viena.

Care este ideea de bază a proiectului

”În prezent, drumul Mariei Theresia se suprapune parțial unui traseu turistic destul de puțin semnalizat, prin urmare foarte rar parcurs de turiști. Puținii drumeți care se încumetă să îl străbată nu știu faptul că drumul lor, care leagă județul Bistrița-Năsăud de județul Suceava, pe vremuri lega Transilvania de Bucovina. La valoarea de monument istoric a drumului Mariei Theresia ca mărturie a unei epoci demult apuse se adaugă şi valoarea cadrului natural al munţilor Călimani. Pentru ca aceste valori să nu se piardă, Tășuleasa Social reamenajează, repară și marchează drumul Mariei Theresia sub forma unei poteci tematice, în același timp reabilitându-l cultural și istoric prin panouri informative care spun povestea seculară a celor care l-au construit și l-au străbătut. Informațiile care sunt prezentate prin panouri vizează, de asemenea, comportamentul corect pe munte și reguli de protejare a naturii.

Proiectul Via Maria Theresia este gândit și ca un exemplu de bună practică pentru competiții montane. Traseul are o lungime de 42,195 km și va rămâne unul constant de maraton, moun­tain-biking și drumeție, deschis pe timp de vară sau iarnă, zi sau noapte, pentru toți doritorii. Datorită locurilor de popas special amenajate, punctelor de hidratare semnalizate și panourilor informative, fiecare drumeţ va avea posibilitatea să se bucure de traseu şi să primească informaţii detaliate fără a fi însoţit de un ghid”, spun reprezentanții asociației Tășuleasa Social.

personalitate

Împărăteasa de diamant

Maria Tereza a fost supranumită de unii dintre contemporanii săi ”Împărăteasa de diamant”, pentru a sublinia atât strălucirea, cât și duritatea celei care a condus unul dintre cele mai întinse imperii din lume. Maria Tereza a fost împărăteasă, fiică de împărat, soție de împărat și mama a doi împărați. Tatăl său a fost Carol al VI-lea, suveranul Sfântului Imperiu Roman de Națiune Germană. Soțul ei, Francisc I Ștefan, a fost mare duce de Lorena, apoi a fost încoronat împărat romano-german și co-domnitor al Austriei și Boemiei. Maria Tereza a fost și mama a doi dintre împărații austrieci, Iosif al II-lea și Leopold al II-lea.

Cele mai citite

Manchester City a făcut scor în restanța cu Brighton. „Cetățenii” s-au apropiat la un punct de primul loc

Manchester City a învins-o cu 4-0 pe Brighton, în deplasare, într-o partidă restantă contând pentru etapa a 29-a din Premier League. Internaţionalul englez Phil Foden...

Ministrul Finanţelor, despre e-Transport: “E creat pentru lupta împotriva fraudei în domeniul transporturilor rutiere de mărfuri”

Sistemul național e-Transport reprezintă o inițiativă de vârf în arsenalul de instrumente al luptei împotriva fraudelor și evaziunii fiscale în sectorul transporturilor rutiere de...

VIDEO. Zeljko Kopic, înaintea meciului cu FC Voluntari: „Este un joc crucial pentru noi”

Zeljko Kopic, antrenorul lui Dinamo, crede că partida cu FC Voluntari, din etapa a 7-a a play-out-ului, care se va disputa în această seară...
Ultima oră
Pe aceeași temă