16.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialVIDEO: Astronautul Tim Peake a participat la un maraton în spațiu

VIDEO: Astronautul Tim Peake a participat la un maraton în spațiu

Un astronaut britanic, Tim Peake, a alergat, duminică, distanța maratonului de la Londra, la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS), concomitent cu miile de maratoniști care se aflau în capitala britanică, informează AFP, citat de Agerpres.

Astfel, la bordul Stației Spațiale, aflată la 400 de kilometri deasupra Pământului, a fost instalată o bandă rulantă.

Tim Peake a spus numărătoarea inversă într-un mesaj video, când alergătorii de la Londra se pregăteau să ia startul. „Hello, Londra! Gata de alergare?”, a întrebat el. Astronautul, care a purtat greutăţi pentru a compensa lipsa gravitaţiei în spaţiu, a afirmat într-un mesaj trimis după cursă că a parcurs cei 42 de kilometri ai maratonului în timp ce ISS a făcut un traseu de 100.000 de kilometri. 

Tim Peake este al doilea astronaut care aleargă clasica distanţă în spaţiu, după Sunita Williams, care a alergat maratonul de la Boston în 2007 în 4 ore, 23 de minute şi 10 secunde.

Astronautul britanic a bătut acest record, terminând cursa în 3 ore, 35 de minute şi 21 de secunde, potrivit unei estimări postate pe site-ul Agenţiei Spaţiale Europene (ESA). 

Cartea Recordurilor a consemnat performanţa, scriind pe site-ul său că este „în măsură să confirme că astronautul ESA Tim Peake a înregistrat un nou record… la cel mai rapid maraton pe orbită”. 

Peake (44 de ani) s-a antrenat la bordul ISS pentru maraton. Primul britanic de la bordul staţiei, el şi-a început misiunea de şase luni în decembrie. „A fost o experienţă de neuitat”, a comentat astronautul într-o declaraţie difuzată de organizatorii competiţiei. 

La maratonul de duminică de la Londra, kenyanul Eliud Kipchoge şi-a păstrat titlul, parcurgând distanţa în 2 ore, 3 minute şi 4 secunde.

 

Cele mai citite

Unicat în România! Grădini plutitoare pe lac, aranjamente gigant, zeci de mii de ghivece la West Side Flower Fest, cel mai mare festival de...

Dăm startul verii la cea de-a doua ediție a West Side Flower Fest! Va avea loc din 31 mai până în 2 iunie, în...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...
Ultima oră
Pe aceeași temă